Merkel: Europa moet samenwerken in migratiecrisis

21 september 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Regeringsleiders van de Europese Unie komen deze week bij elkaar om te praten over de migrantencrisis die Europa al de hele zomer bezighoudt. Reden voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel om nog maar eens een beroep te doen op andere landen.

‘Duitsland is bereid om te helpen. Maar het is niet alleen Duitslands uitdaging, maar een uitdaging voor heel Europa,’ zei Merkel zondag tijdens een congres.

Realistisch

De bondskanselier benadrukt dat Europa ‘moet samenwerken en verantwoordelijkheid moet nemen’. ‘Duitsland kan dit probleem niet alleen aan.’ Merkel zegt ook dat haar land geen onderdak kan bieden aan migranten die naar Europa zijn gekomen vanwege economische redenen.

‘Wij zijn een groot land. Wij zijn een sterk land. Maar doen alsof wij de sociale problemen in de wereld alleen kunnen oplossen, is niet realistisch,’ zegt Merkel.

Migranten

Woensdag komen in Brussel de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 lidstaten bij elkaar om te praten over de migrantencrisis. Zij doen dit nadat een overleg tussen Europese bewindslieden vorige week strandde.

De aanwezigen werden het niet eens over een verplichte verdeelsleutel voor migranten. Deze week mogen de regeringsleiders en staatshoofden een poging wagen. Of zij wel tot een besluit zullen komen, is maar zeer de vraag.

Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte vorige week al dat er unanimiteit nodig is om een plan te laten slagen. Hij betwijfelt of dat ook daadwerkelijk gaat lukken. Toch drong Angela Merkel juist aan op een extra vergadering in Brussel.

Opvang

Voorafgaand aan de vergadering in Brussel gaan de leiders van Tsjechië, Hongarije, Polen, Slowakije, Roemenië en Letland maandag met elkaar in gesprek over de migrantencrisis. De Midden- en Oost-Europese landen staan kritisch tegenover de opvang van migranten.

Zo gaf Slowakije eerder aan alleen christelijke migranten te willen opvangen. De landen zien sowieso niets in een quotum voor lidstaten. Zij vinden de opvang van migranten een vrijwillige zaak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.