buitenland

Laat Boko Haram ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes vrij?

16 september 2015Leestijd: 2 minuten

Nigeria praat met de terreurgroep Boko Haram over de vrijlating van tweehonderd schoolmeisjes die op 15 april 2014 zijn ontvoerd. Volgens het Nigeriaanse persbureau News Agency of Nigeria (NAN) laat Boko Haram de meisjes gaan als de regering enkele gevangen leden van Boko Haram in vrijheid stelt.

De ontvoering voltrok zich op de meisjesschool van de Nigeriaanse stad Chibok. De meisjes kwamen op dat moment samen om een natuurkunde-examen te maken. Boko Haram is tegen alle vormen van westers onderwijs, zeker als het de onderwijzing van vrouwen betreft.

De ontvoering trok veel media-aandacht, vooral vanwege de grootschalige Bring Back Our Girls-campagne. Daarin postten onder anderen beroemdheden een foto van zichzelf op sociale media onder benoeming van #Bringbackourgirls.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Opvallende onderhandelingen

De Nigeriaanse regering kondigde al eerder aan dat er bijna een akkoord met Boko Haram was bereikt. De situatie is nu echter anders dan voorheen.

Dat komt omdat de nieuwe president Mohammadu Buhari de gesprekken voert. Hij greep in 1983 de macht en was twee jaar lang een keiharde dictator. Sinds zijn aanstelling als president heeft hij gezegd de groep snel te zullen verslaan. Dit was tevens een van de speerpunten van zijn campagne.

De algemene verwachting was dat de president Boko Haram met geweld zou bestrijden, niet met woorden. Volgens de Nigeriaanse online krant Premium Times zei de regering in juli dat zij wel bereid waren om te onderhandelen met Boko Haram.

De Engelse krant Daily Mail schrijft dat Buhari tevens heeft gepraat met actievoerders van de campagne #Bringbackourgirls. Oud-president Jonathan Goodluck weigerde de campagnevoerders te ontvangen. Zijn nederlaag in de verkiezingen had waarschijnlijk te maken met de nederlagen tegenover Boko Haram.

Boko Haram

Boko Haram toont overeenkomsten met de Islamitische Staat (IS). Zo imiteert de groepering propaganda en gevechtsmethoden van IS. Daarnaast heeft de groep ook trouw gezworen aan het kalifaat en direct aan IS-leider Abu Bakr al Baghdadi.

De groepering is actief sinds 2002 en de Verenigde Staten noemen hem ‘terroristisch’ sinds 2013. Hoofddoel van de groep is het overnemen van de Nigeriaanse staat en het invoeren van de strenge islamitische sharia-wetgeving.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.