Kroatië: leger moet landsgrenzen beschermen

17 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Kroatische president Kolinda Grabar-Kitarovic heeft donderdag het leger gevraagd zo nodig de landsgrenzen te beschermen tegen illegale immigranten. Aan verschillende zijden van de Kroatische grenzen proberen migranten binnen te dringen.

Sinds Hongarije zijn grenzen met Servië dinsdag heeft gesloten, verplaatsen de migranten zich in massa’s naar Kroatië. Een klein groepje jongemannen zit nog te wachten bij het grensplaatsje Horgos bij de Hongaars-Servische grens, maar de rest van de migranten gaat voor de alternatieve route naar Kroatië.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Sinds woensdag zijn al meer dan 7000 migranten het land binnengekomen. De Hongaarse regering zocht eerder toevlucht tot dezelfde maatregel, en ontving een storm van kritiek.

Brug

In de grensplaats Tovarnik renden donderdag honderden mensen weg van de politie en vervolgden ze hun reis lopend langs een spoorlijn en door de velden. Ze willen niet naar opvangkampen worden gebracht, iets wat de Kroatische autoriteiten wel met migranten doen.

Niet alleen bij Tovarnik zorgen de migranten voor problemen. Ook bij het Servische grensplaatsje Bezdan, bij de grens van het noordoosten van Kroatië, steken duizenden de grens over. Ze lopen over een brug over de Donau, meldt Elsevier-redacteur Servaas van der Laan vanuit het plaatsje.

Het is zo druk in Bezdan dat de grenspost voor normaal verkeer is afgesloten. De grens is gesloten voor auto’s en bussen stoppen er niet, maar een paar kilometer verder. Migranten worden met sirenes in politiebusjes naar opvangcentra in de buurt van de hoofdstad Zagreb gebracht.

Bangmakerij

Degenen die niet willen worden geregistreerd –  want registratie betekent volgens EU-regels dat ze altijd naar dit land kunnen worden teruggestuurd – proberen zelf de grens over te gaan. Bij Bezdan lukt dat niet, omdat de Donau te breed is.

Een stuk verderop kan het wel, maar daar liggen landmijnen. Marian Cehelnik, een vrijwilliger van People in Need Slovakia, zegt echter tegen elsevier.nl dat de plekken waar de mijnen liggen keurig staan aangegeven. De berichten over mijnen waar migranten mogelijk op zouden kunnen gaan staan, zijn volgens haar ‘bangmakerij’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.