Kritiek op grensbeleid doet Hongaarse premier Orbán niets

17 september 2015Leestijd: 2 minuten
''

De Hongaarse premier Viktor Orbán kreeg de afgelopen dagen bergen met kritiek over zich heen vanwege het plaatsen van een hek dat de grens met Servië sluit voor migranten. Orbán blijft zich echter vasthouden aan zijn beleid en denkt er zelfs over na meer hekken te plaatsen.

Die hekken zouden bij de grenzen met Roemenië en Kroatië komen te staan. ‘Er komen veel migranten aan, maar niet meer via onze grenzen,’ kondigt hij aan in de Oostenrijkse krant Die Presse. Na het strengere grensbeleid van Hongarije kiezen veel asielzoekers ervoor om naar Kroatië te reizen.

Rellen

Anderen bleven in Hongarije en probeerden om de grens toch door te breken. Dat leidde tot een harde confrontatie tussen politie en migranten. Waterkanonnen en traangas moesten er aan te pas komen om de asielzoekers tegen te houden.

Hongarije houdt de grens sinds dinsdag dicht en heeft gezegd dat te blijven doen tot de migranten uit eigen beweging weggaan. Het plaatsen van het hek zorgde voor veel ophef in Europa. Zo noemde de secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties de situatie in Hongarije onacceptabel en schokkend.

Orbán trekt zich daar weinig van aan en zegt dat er miljoenen migranten naar Europa blijven komen, maar niet via de Hongaars-Servische grens. ‘We hebben lang de indruk gewekt dat migranten zonder limiet welkom zijn in de Europese Unie. Momenteel hebben vooral instituten de leiding in plaats van personen,’ vindt de premier.

Samenwerking

Hij pleit voor een echte leider van Europa. ‘In een crisis heb je mensen nodig die de gebaande paden durven te verlaten. Vaak wordt zo’n persoon als gevaarlijke nationalist gebrandmerkt.’

De Hongaarse leider ziet weinig heil in de plannen om alle asielzoekers over Europa te verdelen. ‘Het enige wat we kunnen doen is samenwerken met andere landen die het ook niet willen. Maar ik vrees dat we weinig kunnen doen als het quotum daadwerkelijk wordt ingevoerd.’

Eerder vreesde Orbán al dat de Europese identiteit verloren gaat door de migrantenstroom. Hij denkt dat de komst van de vele moslims voor gevaar zorgt omdat ze niet goed geïntegreerd zouden zijn in de Westerse cultuur.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.