Kerry: Russen, wat zijn jullie precies van plan in Syrië?

16 september 2015Leestijd: 2 minuten

Het is volgens de BBC al zijn derde telefoontje naar Moskou in tien dagen tijd: de Amerikaanse minister John Kerry wil van zijn Russische collega Sergej Lavrov weten wat de Russen precies aan het doen zijn in Syrië.

Hij waarschuwde dat als het Kremlin de Syrische president Bashar al-Assad blijft steunen, het conflict ‘dreigt te verergeren en mogelijk uitbreidt’, schrijft de Britse zender woensdag.

Oorlog

De Verenigde Staten beschuldigen de Russen ervan de militaire aanwezigheid in het Arabische land, waar al jaren een hevige oorlog woedt, op te voeren. Volgens Kerry – en de beleidsmakers in Washington – kan Assad onmogelijk een geloofwaardige partner zijn bij de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Daarvoor hebben wij een coalitie die bestaat uit zestig landen. ‘We zien liever een constructieve rol van de Russen bij de acties tegen de terreurbeweging,’ aldus een woordvoerder van Kerry.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Compromis

Rusland maakt er overigens geen geheim (meer) van dat het militaire steun geeft aan het Syrische bewind. De Russische president Vladimir Poetin verdedigt de aanwezigheid van Russische troepen in Syrië met de stelling dat IS nooit kan worden verslagen als Assad niet wordt geholpen.

Volgens Poetin zou Assad klaar zijn voor een ‘politieke transformatie’, maar heeft het gevecht tegen de terroristen nu de prioriteit. Assad sprak dinsdag ook tegenover Russische media en zei: ‘We kunnen wel een compromis proberen te bereiken, maar we kunnen niets doen als de terroristen niet eerst worden verslagen’.

Voor veel Westerse leiders is samenwerking met de Syrische dictator taboe. Ze zien hem als een oorlogsmisdadiger die zijn eigen volk ongenadig hard aanpakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.