Kan Kroatië stroom duizenden migranten wel aan? (foto’s)

17 september 2015Leestijd: 2 minuten
''

Duizenden migranten zijn de afgelopen 24 uur de grens met Kroatië overgestoken. Ze proberen op deze manier verder de Europese Unie (EU) binnen te trekken, nadat Hongarije de grens met Servië sloot.

‘Het exacte aantal is lastig in te schatten, maar het zijn er duizenden,’ zegt een woordvoerder van het lokale Rode Kruis donderdag. ‘Het waren er vannacht meer dan ooit.’

Helpende hand

De Kroatische politie zegt dat 5.650 migranten het land hebben bereikt. Ze zouden op verschillende plekken het land binnenkomen. De autoriteiten van het Balkanland zeggen de stroom nog wel aan te kunnen, maar niet voorbereid te zijn op de komst van tienduizenden migranten.

Als de aantallen groter worden, dan moeten we andere manieren vinden om de situatie het hoofd te kunnen bieden. Nu hebben we er nog controle over, zei de Kroatische minister Ranko Ostojic, maar dat kan zomaar veranderen.

De EU zou, nog voordat er een grote stroom migranten op gang komt, de helpende hand moeten bieden. Veel vreemdelingen worden opgevangen in centra vlak bij de Kroatische hoofdstad Zagreb, nadat ze hun naam en andere gegevens hebben ingevuld op formulieren.

Route

Het is de vrees dat steeds meer migranten ervoor kiezen om de route door Kroatië te nemen, om daarna door te reizen naar Slovenië (eveneens EU-lidstaat). Maar dat is, net als Hongarije, niet de uiteindelijke bestemming.

Het doel is om in welvarender landen als Duitsland en Zweden te geraken, landen die bovendien een ruimhartig asielbeleid hebben. Terwijl er gratis busvervoer naar Kroatië beschikbaar is gesteld, bivakkeren er nog altijd duizenden migranten aan de Servisch-Hongaarse grens nabij Horgos.

De migranten hebben er geen vertrouwen in de route via Kroatië en Slovenië wel succesvol zal zijn. Ze hopen dat de grens bij Horgos alsnog opengaat. In het niemandsland tussen Servië en Hongarije is intussen een waar migrantendorp ontstaan. Jonge mannen zeggen tegen Elsevier.nl dat ze ‘vandaag de grens willen overnemen’, maar het gaat om een relatief kleine club.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.