buitenland

Journalist Fréderike Geerdink (weer) opgepakt in Turkije

06 september 2015

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is zondag opnieuw gearresteerd door de Turkse politie. In januari werd zij al eens opgepakt voor het verspreiden van ‘terreurpropaganda’.

Ze was met een groep mensen van de pro-Koerdische HDP-partij in het zuidoosten van Turkije. Wat ze daar deden is niet bekend. Fréderike Geerdink is zondagochtend nog wel actief op Twitter en laat weten dat ze zondag of maandag wordt voorgeleid.

Verkeerd gebied

Haar familie verklaart dat ze er nu van wordt beschuldigd dat ze in verboden gebied verkeerde. Volgens de vader van Geerdink is de hele groep gearresteerd. De Nederlandse ambassade ‘volgt de zaak’, laat een woordvoerder van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten.

Geerdink zelf laat via Twitter weten dat ze in de regio van Yüksekova vast zit. Ook zegt ze dat de HDP-groep de ‘Human Custody Shield Group’ is en dat alle leden vastzitten. Aan de aard van haar Twitter-berichten te zien, lijkt ze niet erg van slag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens haar Twitterprofiel is Fréderike Geerdink ‘de enige buitenlandse journalist in Amed/Diyarbakir’. Diyarbakir, Amed in het Koerdisch, is een stad en provincie in het oosten van Turkije die voornamelijk wordt bewoond door Koerden.

Geerdink werkt sinds 2006 als journalist vanuit Turkije. Aanvankelijk vanuit Istanbul, en later verhuisde ze naar het oosten van het land. Haar Nederlandse opdrachtgevers bestaan onder meer uit ANP, Opzij, Volkskrant Magazine, nrc.next, Elle, en Marie Claire.

‘Terreurpropaganda’

Het is niet de eerste keer dat de journaliste wordt opgepakt. In januari werd ze aangehouden op verdenking van het verspreiden van terreurpropaganda voor de Koerdische PKK. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister Koenders aan Turkije.

Turkije lijkt, naast arrestaties van eigen journalisten, een klopjacht te zijn gestart op buitenlandse journalisten. De politie pakte eerder deze week ook al de twee Britse journalisten Jake Hanrahan en Philip Pendlebury van VICE News op.

Die twee zouden volgens de Turkse autoriteiten propaganda hebben verspreid voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS). VICE zette op sociale media een grootschalige campagne op om zijn journalisten vrij te krijgen. Donderdag werden ze vrijgelaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.