buitenland

Hongarije wil relschoppende migranten aanpakken

19 september 2015Leestijd: 2 minuten

Elf migranten worden in Hongarije aangeklaagd voor het illegaal oversteken van de grens. Ze werden eerder deze week opgepakt en blijven voorlopig vastzitten.

Het Hongaarse Openbaar Ministerie heeft zaterdag arrestatiebevelen uitgevaardigd vanwege de oversteek van ‘deelnemers aan rellen’.

Waterflessen

Woensdag kwam het tot botsingen tussen migranten en de Hongaarse politie bij de Zuid-Hongaarse plaats Rözke, toen een groepje jongemannen de grens probeerde te doorbreken. De migranten gooiden met waterflessen en stenen naar de politie. De politie zette traangas en waterkanonnen in om de migranten een halt toe te roepen.

Het illegaal oversteken van de grens is sinds dinsdag strafbaar. Migranten die zich er toch aan wagen, hangt een gevangenisstraf van maximaal drie jaar boven het hoofd. Wanneer ze vernielingen hebben aangericht kan dat zelfs oplopen tot vijf jaar.

Kroatië kampt ook nog steeds met een toestroom: het land heeft vrijdag en de nacht daarop duizenden migranten naar de Hongaarse grens gebracht. Volgens de politie kwamen er zaterdagochtend 7852 migranten Hongarije binnen. De meesten van hen kwamen via Kroatië.

Deal

De Kroatische premier Zoran Milanovic liet zaterdag weten dat hij migranten naar de grens met Hongarije zal blijven vervoeren. Daarmee zegt hij Hongarije te dwingen het land binnen te laten.

Hongarije laat op zijn beurt weten dat het doorsturen van de migranten niet de afspraak was en dreigt, na de grens met Servië, ook de grens met Kroatië te sluiten als het land zo doorgaat. Op vrijdag kwamen er berichten dat de twee landen tot een overeenkomst waren gekomen over een corridor voor migranten, maar Hongarije blijft dit ontkennen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.