buitenland

Hoe migranten ook Denen ‘onder druk’ zetten

10 september 2015Leestijd: 2 minuten

Na Hongarije, Duitsland en Oostenrijk heeft ook Denemarken te maken met een flinke toestroom van migranten. Maar de meeste mensen zijn niet van plan in het land te blijven, en willen door naar Zweden.

Het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken is donderdagochtend weer voorzichtig hervat, nadat de Deense autoriteiten gisteren nog het treinverkeer platlegden vanwege de toestroom van migranten uit Duitsland.

Snelweg

Dat gebeurde in opdracht van de politie. Twee treinen met meer dan tweehonderd migranten werden stilgezet bij de havenstad Rodby. Ze weigerden uit te stappen omdat ze niet in Denemarken geregistreerd willen worden.

Honderd andere vluchtelingen bleken wel bereid te zijn een trein te verlaten. Ze werden overgebracht naar een school om te worden geregistreerd.

De politie sloot ook een gedeelte van snelweg E45 een poosje af, nadat zo’n driehonderd vluchtelingen een trein verlieten om te voet naar Zweden te trekken. De snelweg is de belangrijkste wegverbinding tussen Duitsland en Denemarken.

Niet erg populair

Vanochtend vertrok alweer een trein met migranten uit de Duitse grensplaats Flensburg naar Denemarken. Ooggetuigen zeggen dat er zo’n vijftig mensen in het voertuig zaten. Bij het treinstation van Flensburg zijn nog zeker honderd migranten aanwezig die richting Scandinavië willen.

Sinds het afgelopen weekeinde zijn zo’n drieduizend migranten Denemarken binnengetrokken, meldt de BBC. Mijn land staat onder druk door de toestroom van asielzoekers, zegt de Deense premier Lars Lokke Rasmussen. We hebben niet alleen te maken met een vluchtelingenprobleem, maar ook met een migratieprobleem, zei de premier.

Denemarken is niet erg populair onder migranten. Ze zien het Scandinavische land vooral als doorgangsland op weg naar het minder strenge Zweden. Het land – dat met Denemarken is verbonden door een kilometerslange brug – is een topbestemming voor migranten. Stockholm kondigde eerder aan dat het Syrische asielzoekers wil opvangen. Die aankondiging werkt vermoedelijk als een magneet op andere migranten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.