buitenland

Grote EU-landen willen ‘sterke reactie’ op migrantencrisis

02 september 2015Leestijd: 2 minuten

Italië, Duitsland en Frankrijk willen de regels voor het verlenen van asiel aan vluchtelingen wijzigen. De drie landen eisen onder meer een ‘eerlijke verdeling van migranten over de Europese Unie (EU)’.

Dat zeggen zij in een gezamenlijk document, meldt het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Oproep

Het document is ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie EU-staten. Er staat een oproep in voor een ‘sterke reactie op de crisis’.

De bewindslieden willen dat het document wordt besproken tijdens de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen op 4 en 5 september.

Eind juli bereikte de EU een zwaarbevochten akkoord over de verdeling van 32.256 asielzoekers over Europa. Nederland krijgt 2.047 mensen. Het oorspronkelijke plan – de opname van in totaal 40.000 bootvluchtelingen  ging door verzet niet door. Het aantal bleef steken op 32.000.

Asiel

Volgens de verklaring laten de huidige problemen met de vluchtelingenstromen ‘duidelijk de beperkingen en tekortkomingen zien’ van de regels zoals die nu worden gehanteerd. Een van die bepalingen is bijvoorbeeld dat migranten asiel moeten aanvragen in het eerste EU-land waar zij aankomen.

De Italiaanse premier Matteo Renzi riep Europa eerder op ‘wakker te worden’. Hij drong aan op ‘gezamenlijk beleid’ waarbij aandacht is voor de opvang van vluchtelingen, het repatriëren van economische migranten en ‘het redden van levens’.

Italië neemt op verzoek van Duitsland maatregelen aan de grens met Oostenrijk. De grenscontroles bij Brennero (in de provincie Bolzano) worden aangescherpt, en honderden migranten worden opgevangen in gymzalen.

Erg populair

Veel vluchtelingen en gelukszoekers zijn niet van plan te blijven in EU-landen als Griekenland, Italië en Hongarije, maar willen doorreizen naar landen waar zij meer perspectief denken te hebben.

Duitsland en Zweden zijn bijvoorbeeld erg populair. De Duitsers vangen een recordaantal vluchtelingen op.  In augustus zijn meer dan 104.000 asielzoekers opgenomen.

Een record: niet eerder kwamen er in een maand zoveel vluchtelingen en migranten naar het land. En de verwachting is dat dit aantal nog verder oploopt, tot wel 800.000 dit jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.