EU wil in gesprek met Syrië en Turkije voor oplossen crisis

24 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De regeringsleiders van de EU-lidstaten willen in gesprek met Turkije en Syrië om de migrantencrisis structureel op te lossen. ‘De situatie in de omliggende landen is voor veel vluchtelingen ingewikkeld,’ zegt premier Mark Rutte.

Woensdag spraken de EU-leiders over structurele oplossingen voor de migrantencrisis. De regeringsleiders zijn het er over eens dat de broze relatie met Turkije moet worden verbeterd. De Turkse hoofdstad Ankara moet meer asielzoekers tegenhouden, om de migrantenstroom richting Europa te verminderen.

Op 5 oktober zal de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker samen met de zoorzitter van de Europese Raad Donald Tusk in gesprek gaan met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Tusk denkt dat de grootste migrantengolf naar Europa nog moet komen.

Assad

De EU steunt de Verenigde Naties in hun missie om een einde te maken aan de burgeroorlog in Syrië. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat Europa met ‘vele spelers’ gaat spreken. Een van de kopstukken in de oorlog, de Syrische president Bashar al-Assad, wordt volgens Merkel ook benaderd.

De EU-top heeft het doel ‘om de oorlog die zo veel leed heeft veroorzaakt en naar schatting 12.000.000 mensen heeft gedwongen hun huizen te verlaten te beëindigen’.

Korte termijn

Dankzij een miljardenbedrag moeten er meer mogelijkheden komen om migranten in de regio van het conflictgebied op te vangen. Het geld voor de opvang in de regio is een oplossing voor de korte termijn.

Rutte zegt dat er met de financiële steun kleding en voedsel gekocht moet worden met het oog op de winterse temperaturen. Hij wil de ‘humanitaire omstandigheden’ bij kampen in Libanon, Turkije en Jordanië verbeteren.

De EU-landen werden het eens over een ‘substantiële verhoging’ van het het apart opgerichte fonds voor de drie landen. ‘Door bijvoorbeeld scholing aan te bieden in die kampen kunnen mensen daar ook langere tijd verblijven,’ zegt Rutte.

Ook vindt Rutte dat andere landen actiever moeten optreden in de migrantencrisis. Hij gaf aan dat het kabinet vorige week 110 miljoen euro vrijmaakte voor opvang in de regio. Er zijn volgens de premier wereldwijd maar vijf landen die meer geld vrij hebben gemaakt voor de opvang van Syriërs.

Hotspots

Aanmeldcentra in Italië en Griekenland moeten de migrantenstroom richting Europa beter reguleren. Bij de aanmeldcentra, zogeheten hotspots, moeten asielzoekers zich registreren. Daarna worden ze verdeeld over de Europese lidstaten. De hotspots moeten in november in werking treden.

Dinsdag werden de ministers van Binnenlandse Zaken en Asielbeleid het met een meerderheid eens over een verdeelplan van 120.000 migranten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.