EHRM veroordeelt Italië wegens terugsturen migranten

01 september 2015Leestijd: 2 minuten

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft Italië veroordeeld wegens het schenden van meerdere mensenrechten. Het land maakte zich onder meer schuldig aan het collectief uitzetten van Tunesische migranten.

Drie Tunesische mannen zijn met succes naar het EHRM gestapt naar aanleiding van hun uitzetting door Italië eind september 2011.

Lampedusa

De mannen probeerden bij het uitbreken van de ‘Arabische Revolutie’ in hun thuisland over de Middellandse Zee naar Italië te gaan. De boot waarin zij zaten, werd onderschept door de Italiaanse kustwacht waarop de mannen naar het eiland Lampedusa werden gebracht.

Op dat eiland was een noodsituatie van kracht vanwege de massale toestroom van migranten. Ruim 55.000 migranten waren reeds naar het eiland getrokken en er waren er nog veel meer in aantocht. Het normaal zo gastvrije eiland kon de toestroom niet aan en de omstandigheden in de opvangcentra waren dan ook onder de maat.

Matige omstandigheden

Ook de drie mannen klagen in de aanklacht over de matige omstandigheden. Zo zaten er geen deuren in de toiletten en was er een beperkte voorraad aan water. Toen Tunesische migranten matrassen in een opvangcentrum in brand begonnen te steken, werd de situatie er niet beter op. Meerdere asielzoekers moesten worden behandeld wegens ademhalingsproblemen.

De drie Tunesische mannen werden overgebracht naar een sportcentrum om daar de nacht door te brengen. Ze besloten te ontsnappen en naar het centrum van het dorpje Lampedusa te gaan waar ze meededen aan een grote relpartij tussen migranten, politie en inwoners. Vervolgens werden ze opgepakt en in het vliegtuig naar Palermo gezet. Na vier dagen op een boot in de haven werd het drietal weer op een vliegtuig naar Tunesië gezet.

Italië zat fout

Het EHRM heeft de drie Tunesische mannen nu in het gelijk gesteld. Want ondanks de noodsituatie op het eiland had Italië basale mensenrechten moeten blijven garanderen, maar hierin faalde het land volgens het EHRM.

Zo kregen de Tunesiërs niet te horen waarom zij vast werden gezet (overtreding artikel 5 § 2), hebben ze nooit de kans gekregen om hun detentie aan te vechten (overtreding artikel 5 § 4), werden ze in het detentiecentrum op Lampedusa ‘op vernederende wijze’ behandeld (overtreding artikel 3) en werden ze bovendien met z’n drieën tegelijk uitgezet, zonder dat rekening werd gehouden met hun persoonlijke situaties (overtreding artikel 4 § 4).

Vanwege bovengenoemde mensenrechtenschendingen heeft het EHRM Italië veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 10.000 euro per gedupeerde, exclusief 9.344,51 euro aan vergoeding van gemaakte proceskosten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.