buitenland

‘Een gouden kans’: Iraakse jeugd lift mee op migratiegolf

09 september 2015Leestijd: 2 minuten

De enorme exodus van migranten uit landen als Syrië en Eritrea, en de berichten die daarover verschijnen op Facebook, inspireert anderen dezelfde tocht te ondernemen. Jongeren uit landen die lang zijn geplaagd door oorlog en instabiliteit zien de migratiestroom als een uitgelezen mogelijkheid.

‘Dit is een gouden kans,’ zegt de 27-jarige Osama Ahmed tegenover The Wall Street Journal. Hij stond dit weekeinde met vijf vrienden in de rij om in te checken op het internationale vliegveld van Bagdad. Het eerste reisdoel: Griekenland, via Turkije.

Tocht

‘Het is volkomen onzin om hier te blijven terwijl er kans is om hier weg te komen,’ zegt Ahmed. Ze worden hiertoe aangespoord door berichten op Facebook en telefoontjes van vrienden die de tocht door de Balkan hebben ondernomen, en nu in Duitsland zijn aangekomen.

De Duitsers hebben de afgelopen tijd laten weten dat Syrische vluchtelingen welkom zijn, en hoe dan ook worden opgevangen. Berlijn is bereid jaarlijks een half miljoen migranten op te nemen. De verwachting is dat er in totaal 800.000 migranten naar Duitsland trekken. Ahmed wil graag naar België, aldus de Amerikaanse krant.

Goedkoop

‘We krijgen telefoontjes en e-mails van vrienden die ons vertellen Irak onmiddellijk te verlaten, nu de Europese autoriteiten soepeler zijn met het opnemen van migranten,’ zegt de Iraakse twintiger.

De Iraakse jongeren horen van diverse kanten dat de route over de Egeïsche Zee naar de Griekse eilanden makkelijk en goedkoper is dan de ‘oude’ mensensmokkelnetwerken, die migranten van Noord-Afrika voor veel geld op gammele bootjes vervoeren richting Zuid-Europa. Die oversteek is bovendien gevaarlijker, omdat deze nu eenmaal langer is.

Document

Juist dit weekeinde werd bekend dat er in augustus wel heel veel alleenreizende jonge mannen uit Bagdad zijn vertrokken naar België, met opvallend vaak een ongeloofwaardig en stereotiep verhaal.

Was het percentage in juni nog 16,6 procent, in augustus lag dit percentage op 46,7 procent (2.160 op een totaal van 4.621 aanvragen). Dat leidde bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen tot de conclusie dit hier iets niet in de haak was, meldden Belgische media.

Al snel werd duidelijk wat er echt aan de hand was. Een document van de Belgische autoriteiten met uitleg over hoe je precies asiel aanvraagt werd sinds juli vaak gedownload in de Iraakse hoofdstad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.