Duitsland vraagt Italië om controles aan Oostenrijkse grens

02 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Italië gaat de controles aan de grens met Oostenrijk aanscherpen na een verzoek daartoe vanuit Duitsland. Het land heeft te maken met een recordaantal vluchtelingen en gelukszoekers.

Duitsland wil deze enorme stroom asielzoekers, die veelal naar de welvarende deelstaat Beieren trekken, indammen, schrijft The Telegraph op basis van de autoriteiten van de Italiaanse provincie Bolzano. Het is de bedoeling dat de controles worden aangescherpt bij de grensplaats Brennero (of in het Duits: Brenner).

Record

Duitsland heeft in augustus meer dan 104.000 asielzoekers opgenomen. Een record: niet eerder kwamen er in een maand zoveel vluchtelingen en migranten naar het land. Het gaat om bijna een kwart van het totaal aantal vreemdelingen dat tot dusver de grens is overgestoken, namelijk 413.535.

Het is de verwachting dat dit aantal nog verder oploopt: tot wel 800.000 aan het einde van dit jaar. Dat is vier keer zoveel als vorig jaar. De Duitsers vangen op dit moment 40 procent van alle vluchtelingen op.

Gymzalen

De Italianen hebben toegezegd gehoor te geven aan het verzoek. Het land wil de controles, die tijdelijk werden ingevoerd voor de G7-top in juni, nieuw leven inblazen. Het gaat ook hier om een maatregel van tijdelijke aard die ervoor moet zorgen dat Beieren ‘orde op zaken kan stellen’. Ook gaat Bolzano ‘tussen de driehonderd en vierhonderd vluchtelingen’ huisvesten, in gymzalen, op kosten van de Italiaanse staat.

Wat zijn de gevolgen voor het Schengen-verdrag, dat toch al onder druk staat? Niets, zegt een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Het gaat hier alleen maar om een toename van het aantal controles voor hen die de grens passeren,’ zegt hij.

Eerder gaf de Duitse bondskanselier Angela Merkel een waarschuwing af. Als andere EU-landen niet meer vluchtelingen opnemen, ziet Duitsland zich genoodzaakt om het Schengen-verdrag ter discussie te stellen, zei zij tijdens haar jaarlijkse persconferentie.

Mensensmokkelaars

Oostenrijk begon al eerder met intensieve controles aan de grens met Hongarije, om zo mensensmokkelaars de pas af te snijden. Dat nieuwe beleid werpt zijn vruchten af.

In totaal werden maandagochtend zo’n tweehonderd migranten uit voertuigen gehaald, en konden vijf smokkelaars worden aangehouden. In buurland Hongarije blijven de migranten maar toestromen. Duizenden mensen hangen rond het Keleti-treinstation in Boedapest, in de hoop door te reizen verder noordwaarts.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.