buitenland

Duitsland stopt veel migranten bij grens bij Oostenrijk

16 september 2015Leestijd: 2 minuten

Duitsland heeft dinsdagnacht 3.500 migranten tegengehouden bij de deelstaat Beieren. Ook werden er dertien mensensmokkelaars gearresteerd. Een dag eerder bereikten 1.200 migranten het land.

De migranten en mensensmokkelaars probeerden vanuit de Oostenrijk Duitsland te bereiken. Sinds zondagnacht worden er grenscontroles uitgevoerd tussen Oostenrijk en Duitsland.

De 3.500 migranten die dinsdagnacht zijn tegengehouden bij de grens, werden naar de grensplaats Frielassing gebracht door agenten. Bij Frielassig werden de asielzoekers over verschillende opvangcentra verdeeld. De dertien smokkelaars zijn gearresteerd.

Plaatselijke controles

De grenzen tussen Duitsland en Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk worden extra streng gecontroleerd. ‘Het zijn erg plaatselijke en tijdelijke controles,’ zegt een woordvoerder van de politie.

Duitsland verwacht volgens schattingen dit jaar 800.000 migranten. De leider van de sociaaldemocraten, plaatsvervangend bondskanselier Sigmar Gabriel, denkt dat dit aantal kan oplopen tot een miljoen.

Onrust Salzburg

Op het centraal station in de Oostenrijkse stad Salzburg is veel onrust ontstaan vanwege de onverwachte komst van veel migranten. Mensen liepen op het spoor om de trein naar Duitsland te halen, hierdoor moest het treinverkeer worden stilgelegd.

Veel asielzoekers kwamen met de taxi naar het station, eerder hadden zij een lift gekregen van particulieren. Het station was overvol. De treinen werden beschikbaar gesteld voor vrouwen en kinderen, mannen moesten tot hun eigen ontzetting wachten. Uiteindelijk hebben ongeveer zevenhonderd vluchtelingen Duitsland bereikt.

Dwingende maatregelen

Duitsland hanteert in tegenstelling tot een aantal Oost-Europese landen een zeer gastvrij asielbeleid. De Duitsers willen ‘dwingende maatregelen’ treffen tegen landen die zich weigerachtig opstellen om migranten te huisvesten.

Bondskanselier Angela Merkel wil volgende week een extra top met regeringsleiders van de Europese Unie om de consequenties voor dwarsliggers te bespreken. De eis van de Duitse regering is duidelijk. Zij willen landen die niet meewerken aan de migratieverdeling korten op EU-subsidies.

Ministers van Binnenlandse Zaken komen volgende week dinsdag bij elkaar om opnieuw een akkoord te bereiken over de verdeling van de duizenden migranten over Europa. Maandag lukte het niet om tot een akkoord te komen over een verdeelplan. Midden- en Oost-Europese landen als Tsjechië, Oostenrijk en Polen verzetten zich hevig.

Dialoog

Merkel is echter van mening dat Oostenrijk, Zweden en Duitsland de last niet langer kunnen dragen. Een flexibelere houding vanuit het Oosten is gewenst. ‘Ik wil niet dreigen, maar we moeten de Europese “spirit” weer terugkrijgen,’ zei ze eerder.

De bondskanselier wil een extra migrantentop als er dinsdag opnieuw geen akkoord wordt bereikt. Ze wil dan kijken hoe de herkomstlanden beter kunnen worden ondersteund. Merkel wil ook tot ‘een betere dialoog met Turkije komen’. Nederland wil ook meer mensen in de regio opvangen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.