Dreigend ultimatum Servië: ‘Wij zullen Kroatië harder treffen’

22 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Servië eist van de Europese Unie en Kroatië dat de Kroatisch-Servische grens onmiddellijk weer wordt geopend. Kroatië sloot de grens vorige week omdat het land de enorme toestroom van migranten niet meer aankon.

De EU heeft tot 14.00 op dinsdag de tijd gekregen om te reageren, kondigde de Servische premier Aleksandar Vucic aan in Belgrado. Volgens de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojjic maakt Servië zich schuldig aan het ‘directe georganiseerde transport van migranten naar Kroatië’, meldt ABC News.

Logische verklaring

Kroatië heeft zeven grensovergangen met zijn buurland gesloten en houdt al het vrachtverkeer tegen bij de grensovergang. ‘Het is een schandaal van ongelofelijke proporties,’ aldus de Servische premier Vucic, die ook zei dat het Europese migratiebeleid ‘catastrofaal’ uitpakt voor de hele regio.

De Servische minister van Justitie Nikola Selakovic zei verder dat er geen ‘rationele, logische verklaring is voor het stoppen van goederen, vrachtverkeer op een van onze belangrijkste snelwegen’.

Beschermen

Mocht er geen gehoor worden gegeven aan de Servische oproep dan zal het land laten zien ‘dat Kroatië ons land niet kan en vernederen en onze economie kan verwoesten’. De woorden van Vucic zijn dreigend: ‘We zullen elk rechtsmiddel inzetten om ons land te beschermen en zullen Kroatië harder treffen dan zij ons doen’. Wat Servië dan precies gaat doen, werd niet gespecificeerd. De Servische regering komt dinsdagmiddag in een spoedzitting bijeen.

Woensdag komen de EU-regeringsleiders bijeen om te praten over de migratiecrisis. Brussel dringt daarbij aan op unanimiteit over het voorstel voor de herverdeling van migranten. Maar de landen Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië overlegden maandag over het Europese voorstel voor een migrantenquotum en wezen dat voorstel opnieuw af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.