Donald Trump: ‘Amerika moet meer Syriërs opnemen’

09 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vindt dat de Verenigde Staten meer Syrische vluchtelingen moet accepteren. Er is een ‘ongelofelijk humanitair probleem’.

Het is een ongewone uitspraak voor Trump, die zichzelf positioneert als felle anti-immigratiepoliticus. Het gaat dan ook niet van harte: ‘Ik haat het concept, maar op humanitaire grond moeten we wel,’ zei Trump tegen Bill O’Reilly van Fox News.

Meelijwekkend

Terwijl Europa gebukt gaat onder de migratiestromen, hebben de Verenigde Staten slechts 0.03 procent van de in totaal 4 miljoen Syrische asielzoekers opgenomen. Dit komt neer op 1.500 personen. Een ‘meelijwekkend aantal’, aldus Trump.

De mensenrechtenorganisatie International Rescue Committee (IRC) roept Amerika op om haar deuren te openen voor 65.000 Syriërs. De Amerikanen zouden vrezen voor extremisten die via migrantenstromen het land binnen zouden kunnen komen.

Inertie

‘De Verenigde Staten zijn van huis uit de wereldleider als het aankomt op het erkennen van de morele verplichting om vluchtelingen op te nemen,’ zei IRC-directeur David Milliband woensdag, ‘Maar bij de Syrische crisis, toont Amerika meer inertie dan leiderschap’.

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton benadrukt dat het probleem bij de kern moet worden opgelost en zegt dat de regering van Obama wil inzetten op meer actie tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Ondertussen zegt het Witte Huis dat de Amerikanen meer migranten zullen gaan opnemen. De regering verwacht het huidige aantal van 1.500 asielzoekers tegen het einde van het jaar te hebben verdubbeld, zegt woordvoerder John Kirby.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.