Australië gaat wél luchtaanvallen uitvoeren op IS in Syrië

09 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Australië gaat de luchtaanvallen op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uitbreiden. Het land valt IS nu alleen aan in Irak, maar gaat dat ook in Syrië doen.

De Australische regering sluit zich daarmee aan bij de Verenigde Staten, Canada en Turkije, liet premier Tony Abbott weten. De legitieme basis voor de toekomstige luchtacties boven Syrië ligt wat hem betreft bij de zelfverdediging van Irak. ‘De IS-doodscultus respecteert de grenzen niet, en bedreigt de veiligheid van Irak en de internationale gemeenschap.’

Vluchtelingen

Met de mededeling van Abbott om ook luchtaanvallen op IS uit te voeren in Syrië, komt hij tegemoet aan de wens van de Verenigde Staten. Tot dusver hield Australië zich in Syrië alleen bezig met verkrijgen van informatie en tanken van voertuigen. Australië zet in Irak zes gevechtsvliegtuigen in.

Hij zei ook dat zijn land 12.000 Syrische vluchtelingen op gaat vangen, bovenop de 13.750 vluchtelingen die het land jaarlijks al opneemt. Zondag had Abbott al gezegd dat meer Syriërs welkom zouden zijn, maar cijfers gaf hij toen niet.

‘Dit is een aanzienlijke toename van de opname en het is een royale reactie op de huidige noodsituatie, aldus Abbott. Australië trekt ook 44 miljoen Australische dollar (bijna 28 miljoen euro) uit om vluchtelingen in het Midden-Oosten te helpen.

Verzet

De Nederlandse luchtmacht is nog altijd niet actief boven Syrië, ondanks het feit dat het kabinet in mei besloot om IS-terroristen ook hier met bommen te bestoken. Dat komt vooral door verzet van de PvdA – zowel de Kamerfractie als naar verluidt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

De sociaaldemocraten vinden het bombarderen van IS in Syrië alleen toelaatbaar als de luchtmacht daarmee op het allerlaatste moment een terroristische aanval op buurland Irak kan verhinderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.