Amerika steekt noodplan oorlog met Rusland in nieuw jasje

19 september 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het Pentagon heeft noodplannen in geval van een oorlog met Rusland aangescherpt. Het is voor het eerst sinds 1991 dat de plannen worden bijgewerkt.

Dat zeggen Amerikaanse functionarissen zaterdag tegen Foreign Policy. De Amerikanen ondernemen actie vanwege ‘het veiligheidsniveau en de recente acties van Rusland’.

Afgestoft

Terwijl net bekend is geworden dat de twee landen met elkaar in gesprek gaan over de oorlog in Syrië, bereiden de Verenigde Staten zich voor op ‘mogelijke agressie van Rusland tegen NAVO-lidstaten’, aldus de functionarissen. Voormalig onderminister van Defensie Michèle Flournoy bevestigt dat de plannen zijn ‘afgestoft’. Volgens haar was de aanleiding de Russische inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne en het simpele feit dat plannen flink verouderd waren.

De doorgevoerde vernieuwingen zijn gebaseerd op twee scenario’s: Amerikaanse steun voor een tegenaanval binnen de NAVO of actie van de Amerikanen buiten het militaire samenwerkingsverband. In beide gevallen wordt uitgegaan van een Russische aanval op de Baltische Staten. De Amerikanen achten dat het met meest waarschijnlijk, omdat die landen een grote minderheid van Russen huisvesten.

Nieuwe tactieken

De Amerikanen houden in de plannen rekening met tactieken die Rusland in Oekraïne zou hebben ingezet. Het gaat daarbij om verborgen militaire acties (zoals Russische militairen zonder insignes op de Krim), geregisseerde protesten en cyberaanvallen. Vooral over het aanpakken van cyberoorlogvoering zou binnen het Pentagon nog discussie bestaan.

In de plannen van 1991 werd nog aan Koude Oorlog-tactieken gedacht, zoals klassieke oorlogvoering waarin militairen tegenover elkaar komen te staan. Daarin verschillen de vernieuwde plannen volgens de Amerikanen significant van de oude. Cyberaanvallen zijn bijvoorbeeld een nieuw element in de plannen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.