Amerika neigt toch naar samenwerking met Assad

30 september 2015Leestijd: 2 minuten

In de strijd tegen Islamitische Staat lijken westerse landen niet meer om Rusland en het Syrische regime van president Bashar al-Assad heen te kunnen. Zelfs de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt nu dat het beter is als Assad voorlopig aan de macht blijft.

Kerry zou achter de schermen bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hebben gerept over een mogelijke deal tussen de Verenigde Staten en Rusland, Iran en Syrië, meldt de Engelse krant The Telegraph. Als Assad belooft te stoppen met het gebruik van vatenbommen, zou de Verenigde Staten de president voorlopig laten zitten.

Kerry zei dinsdag in een interview met CNN al dat Amerika Assad weliswaar het liefst ziet vertrekken, maar ook dat het niet te snel moet gebeuren. ‘Anders kan het land imploderen,’ aldus de minister.

Koerswijziging

De uitspraken van Kerry duiden op een koerswijziging van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Obama heeft consequent geroepen om het aftreden van Assad, sinds het begin van de Syrische Burgeroorlog in 2011 – waarbij al zeker 250.000 doden zijn gevallen – tot zijn speech voor de Verenigde Naties eerder deze week. De Syrische dictator wordt er onder andere van verdacht chemische wapens tegen zijn eigen bevolking te hebben gebruikt.

In de ogen van de Amerikanen is IS echter een groter probleem aan het worden dan Assad, vertelde Ko Colijn, directeur van Instituut Clingendael, tegen Elsevier.nl. ‘IS valt ook Amerikanen aan. Assad doet dat niet, en dus kan het Westen misschien toch wel even leven met een dictatoriaal regime dat er al tijden zit.’

De recente toenadering van de Russische president Vladimir Poetin biedt volgens John Kerry ‘nieuwe mogelijkheden‘ om tot een oplossing te komen in Syrië. Rusland is woensdag begonnen met het uitvoeren van luchtaanvallen tegen IS in Syrië en heeft de internationale coalitie opgeroepen samen te werken met de Russen. Daarbij stelt Poetin wel als voorwaarde dat Assad, een belangrijke bondgenoot van Rusland, aan de macht blijft.

Merkel

De uitspraken van Kerry komen na soortgelijke opmerkingen van andere westerse politici. Angela Merkel was de eerste die het taboe op een dialoog met Assad doorbrak. ‘Er moet met vele actoren worden gepraat, en dat impliceert ook Assad,’ zei de bondskanselier afgelopen week.

Ook de Britse premier David Cameron week af van zijn anti-Assad retoriek toen hij dinsdag zei dat Assad mogelijk kan aanblijven ‘als het hoofd van een soort overgangsregering’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.