buitenland

Amerika geeft 5 miljoen voor tips om IS-oliesmokkel te stoppen

30 september 2015Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten hebben een nieuw offensief gelanceerd om de welvaart van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te verstoren. De Amerikanen loven een beloning van 5 miljoen dollar uit aan personen die waardevolle tips kunnen geven over hoe de olie- en antieksmokkel van IS kan worden gestopt.

Dit meldt CNN op basis van een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Aanleiding is de toenemende mate waarin de terroristen van IS beslag leggen op archeologische plaatsen en olievelden in Irak en Syrië. De olie- en antieksmokkel behoren tot de meest winstgevende manieren waarop IS geld verdient.

Miljoenen

IS verdient miljoenen dollars met het smokkelen van olie en antiquiteiten en financieren hiermee hun wrede tactieken, zeiden Amerikaanse bronnen woensdag. De hoge opbrengsten stellen de terroristen onder meer in staat om op grote schaal propaganda te verspreiden en nieuwe leden te rekruteren.

‘We hopen dat deze beloning informatie genereert over individuen of organisaties die meewerken aan de productie, facilitering, verwerking, smokkel, distributie, verkoop en handel van olie en antiquiteiten die ten goede komen aan IS,’ aldus het Amerikaanse ministerie. Ook informatie over smokkelnetwerken, -methoden en –routes is welkom.

Rijk

IS geldt al langere tijd als de rijkste terreurorganisatie ter wereld, mede door de grootschalige oliesmokkel. Hoewel de inkomsten van IS lichtjes zijn gedaald, verdient de beweging nog altijd grote bedragen met onder meer de smokkel in olie en antiekwaren: de groep verdient nu ongeveer 500.000 dollar per dag tegenover 1.6 miljoen dollar per dag in 2014, volgens Amerikaanse schattingen.

Met de opbrengsten financieren de terroristen onder meer salarissen voor (buitenlandse) strijders. Een taskforce van het Amerikaanse Congres concludeerde woensdag ook dat nog altijd teveel buitenlanders zich aansluiten bij de terreurbeweging. Sinds 2011 zijn  meer dan 25.000 buitenlandse Syriëgangers vertrokken om zich bij IS en andere terreurbewegingen in Syrië en Irak te voegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.