Alleen de Somaliërs blijven achter in Hongarije

13 september 2015Leestijd: 2 minuten
''

Een paar dagen voordat de grens met Servië definitief op slot gaat, is Hongarije druk bezig om zo veel mogelijk migranten het land uit te zetten. Toch zijn veel migranten wantrouwend en proberen ze registratie in Hongarije te voorkomen.

Een week geleden gingen de beelden uit het Hongaarse Bicske de wereld over. Politieagenten probeerden ongeveer duizend migranten uit de trein te zetten om in het opvangkamp van Bicske te plaatsen. De vreemdelingen wilden niet, want ze waren bang dat ze in Hongarije zouden moeten blijven.

Angst

Die angst was onterecht, is nu gebleken. Het kamp in Bicske is nu zo goed als leeg. Alle migranten uit landen als Syrië, Irak en Afghanistan zijn op de trein naar Oostenrijk gezet.

In het kamp hangen nog een paar jongens uit Somalië rond. ‘Wij wachten hier onze asielaanvraag af,’ zegt de negentienjarige Ammar. ‘Ik heb geen zin om die hele reis te maken en vervolgens te worden teruggestuurd. De Syriërs stuurt Duitsland niet terug, maar voor ons is dat anders. Gisteren nog is een Somalische jongen uit Duitsland naar dit kamp teruggestuurd.’

Voordat dinsdag door een nieuwe wet de grens met Servië hermetisch wordt afgesloten, is Hongarije nu bezig zo veel mogelijk migranten de grens over te zetten. Na een korte registratie zijn de meeste migranten vrij om te gaan.

Gestrande reizigers

Toch proberen vrijwel alle migranten die vanuit Servië Hongarije binnenkomen registratie te vermijden. ‘Ze snappen niet dat registratie de snelste weg naar Oostenrijk en Duitsland is,’ zegt Sandor van het burgerinitiatief Migration Aid.

Samen met vrienden rijdt hij door het gebied om eerste hulp te verlenen bij gestrande reizigers en om hen tegelijkertijd te vertellen dat ze zich beter kunnen laten registreren in het nabijgelegen kamp van Röszke. ‘Er is veel wantrouwen, ze weten niet wie ze moeten geloven. Ze lopen nog liever naar Duitsland dan dat ze zich een paar kilometer verderop laten registreren.’

Ook migranten die in hoge nood verkeren, vermijden koste wat kost ieder contact met de Hongaarse autoriteiten. Zo treffen de vrijwilligers van Migration Aid zaterdagavond laat langs de provinciale weg bij Asotthalom een jonge Irakees met uitputtingsverschijnselen aan.

Ambulance

Ondanks uitvoerig protest van zijn broer en andere reisgenoten bellen de vrijwilligers een ambulance die de jonge man naar het ziekenhuis van Szeged brengt. Ook zijn broer, die verwondingen aan zijn hand opliep toen hij over het hek bij de grens klom, mag mee in de ambulance.

Geluk bij een ongeluk is dat vanuit Szeged treinen vertrekken richting de Hongaarse hoofdstad Boedapest en verder. De reisgenoten van de jongens blijven achter in het gras met de handen in het haar. Zij zullen de ruim 20 kilometer naar Szeged, net als duizenden lotgenoten, te voet moeten afleggen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.