buitenland

Vrouwen, pas op voor zielige ‘militairen’ op datingsites

11 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Internetfraudeurs misbruiken foto’s van hooggeplaatste militairen om vrouwen op datingsites geld afhandig te maken. Ook foto’s van de Nederlandse militair Marco Kroon worden hiervoor gebruikt.

Vrouwen die op internet een charmante militair ontmoeten die plotseling in geldnood is geraakt, moeten oppassen. De kans is groot dat er achter de foto van de militair een fraudeur uit West-Afrika zit die uit is op het geld van de vrouwen.

Waarschuwing

Met die waarschuwing komt de Fraudehelpdesk. De oplichters gebruiken vooral foto’s van Amerikaanse generaals en officieren, maar ook die van de Nederlandse militair Marco Kroon.

Zo is er op Facebook ene ‘Howard Nadler’ uit San Antonio die de foto’s van Kroon gebruikt. ‘Maar ook onder andere namen worden zijn foto’s misbruikt’, waarschuwt de helpdesk.

Maak nooit geld over

De Fraudehelpdesk raadt mensen aan om nooit geld over te maken naar mensen die ze nog nooit ontmoet hebben. ‘Wees alert op zielige verhalen. Bedenk waarom u degene moet zijn die financiële ondersteuning moet geven’, waarschuwt de dienst.

Slachtoffers van datingfraude hebben in sommige gevallen tienduizenden euro’s overgemaakt. De oplichters maken gebruik van militairen omdat die vaak lang in het buitenland vertoeven. Ook zijn de foto’s makkelijk te vinden op internet. De Fraudehelpdesk komt met de volgende tips om datingfraude te voorkomen:

 • Wees alert op zielige verhalen. Bedenk waarom u degene moet zijn die financiële ondersteuning moet geven (i.p.v. naaste familie, werkgever, ambassade, etc.).
 • Maak nooit geld over naar iemand in het buitenland die je nog nooit ontmoet hebt.
 • Maak nooit gebruik van Western Union, Moneygram of een ander geldkantoor.
 • Check de naam en eventueel foto’s van de datingpartner via Google (maar bedenk daarbij dat het vinden van ‘hits’ niet betekent dat iemand ook te vertrouwen is)
 • Laat u niet wegleiden van de datingsite.
 • Breng uzelf en uw identiteit niet in gevaar door te snel mensen te vertrouwen.
 • Wees wantrouwend richting datingpartners die zich niet in Nederland bevinden.
 • Check eventueel bij het bedrijf waar de datingpartner zegt te werken of dat klopt.
 • Hecht niet direct waarde aan mooie, indrukwekkend uitziende formulieren.
 • Onderzoek of het (vaak gebrekkige) taalgebruik overeenkomt met de status van de datingpartner. Een Amerikaan of Engelsman zou vloeiend Engels moeten spreken.
 • Sta wantrouwend tegen het (plotseling) opduiken van investeringsmogelijkheden, erfenissen, goud/juwelen of grote sommen geld die moeten worden weggesmokkeld.
 • Praat over uw datingpartner met iemand die u vertrouwt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.