Vooral Eritreeërs en Nigerianen nemen de boot naar Italië

10 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De reis naar Italië over de Middellandse Zee is dit jaar vooral geliefd onder Eritreeërs en Nigerianen. Vluchtelingen uit Syrië, waar een burgeroorlog woedt, vormen een minderheid onder de migranten.

Nu het jaar 2015 over de helft is, heeft het aantal bootmigranten naar Italië de 100.000 gepasseerd. Daarmee neemt het land nog altijd de meeste bootmigranten voor rekening.

Afrikanen

Het beeld dat dit hoofdzakelijk om gevluchte Syriërs zou gaan, klopt niet. Uit cijfers van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat het totale aantal bootmigranten slechts voor 5 procent uit Syriërs bestaat.

Het zijn vooral Eritreeërs* en Nigerianen die in de hoop op een beter leven de boot naar Italië nemen. Met 26.721 zijn de Eritreeërs dit jaar koploper onder de zeereizigers die de route naar Italië namen. Daarna komen de Nigerianen (12.295), volkeren uit de Sub-Sahara (7.851), Somaliërs (7.636), Sudanezen (5.836) en dan de Syriërs (5.617).

Economische migranten

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie heeft Italië van oudsher te maken met een gevarieerde migrantenstroom. Naast oorlogsvluchtelingen krijgt het land substantiële groepen economische migranten te verwerken. Velen verdwijnen in de illegaliteit, vinden lokaal werk of reizen door.

Voor anderen blijkt de vaak dure en gevaarlijke reis tevergeefs. Dit jaar werden ruim 18.000 vreemdelingen uitgewezen. Van hen zijn er 8.497 daadwerkelijk terug naar land van herkomst gebracht. In de meeste gevallen gaat het hier om Albanezen, maar er zitten ook Nigerianen, Afghanen en Syriërs tussen.

Griekenland

Naast de zeeroute naar Italië nemen dit jaar steeds meer migranten de boot naar Griekenland. Sommige Griekse eilanden zijn vanuit Libië beter te bereiken dan Italië. Omdat Griekenland lang niet alle reizigers registreert, ontbreken de harde cijfers, maar volgens vluchtelingenorganisaties zijn hier de Syriërs wel de grootste groep.

Aangekomen in Griekenland ligt de weg naar de rest van Europa open. Macedonië en Servië laten de migranten rustig doorreizen waardoor de migranten in een dag al in Hongarije kunnen zijn. Hier wacht de volgende uitdaging: een 175 kilometer lang en vier meter hoog hekwerk dat de migranten tegen moet houden. Als ook deze laatste horde is genomen, dan hebben de migranten hun beloofde EU-land bereikt. Net als Griekenland en Italië registreert ook Hongarije lang niet alle vreemdelingen. Wie Hongarije haalt, heeft een EU-land naar keuze voor het uitzoeken.

*Het gaat hier om de nationaliteit die de migranten zelf hebben opgegeven. Eritrea is populair, omdat personen uit dit land de meeste kans maken om asiel te krijgen in Italië.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.