buitenland

Verdachte aanslag Bangkok opgepakt: wat is zijn motief?

29 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De politie in Thailand denkt de dader van de bloedige aanslag in Bangkok van bijna twee weken geleden te hebben gearresteerd. De verdachte werd opgepakt tijdens een inval in een huis in de Thaise hoofdstad.

De man die is gearresteerd voldoet volgens de autoriteiten aan de omschrijving. Hij werd vastgelegd op camerabeelden toen hij vlak voor de aanslag een verdacht pakketje bij de Erawan-tempel legde.

Explosief

Bij de aanslag op 17 augustus kwamen twintig mensen om het leven door een pijpbom. De bom was volledig verwoest waardoor het moeilijk is te achterhalen wie de maker van het explosief zou kunnen zijn. De aanslag is ook door niemand opgeëist.

Tijden het inval in het huis in Bangkok vond de politie spullen waarmee een bom kan worden gemaakt. De verdachte ‘lijkt veel op degene naar wie we op zoek zijn’, zegt een Thaise politiewoordvoerder.

De aanslag was een van de bloedigste aanslagen ooit in Thailand. De verdachte heet Adem Karadag.

Tip

Na de aanslag gaf de politie een compositietekening van de verdachte vrij en een foto van de camerabeelden. De politie zegt dat er maanden aan voorbereiding voor de aanslag op de toeristische plek vooraf zijn gegaan en dat er zeker tien mensen betrokken zijn bij de gruwelijke daad.

Om de man snel te vinden, loofde de politie een beloning uit van 25.000 euro voor de gouden  tip. Of inderdaad een tip heeft geleid tot de arrestatie van vandaag, is niet bekend.

Thailand is al langer het toneel van politieke onrust. Zo zijn er de Oeigoeren, een etnische moslimminderheid, die vanuit de Chinese regio Xinjiang en via Zuidoost-Azië naar Turkije proberen te vluchten. Vorige maand stuurde Thailand meer dan honderd Oeigoeren terug naar China.

De Oeigoeren zijn etnisch verwant aan de Turken en spreken een taal die lijkt op het Turks. Mogelijk wilden de daders wraak nemen voor de uitzetting.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.