buitenland

Twijfels over ontstaan islam: perkamenten ouder dan profeet

31 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Vorige maand werden er fragmenten van ’s werelds oudste Koran ontdekt. Volgens wetenschappers zijn de gevonden perkamenten ouder dan de profeet Mohammed.

De pagina’s die dat aantoonden zijn tussen de 1448 en 1371 jaar oud, blijkt uit een onderzoek van de University of Birmingham. De tekst op de perkamenten is geschreven in een vroege vorm van het Arabisch, schrijft het Britse dagblad The Daily Mail. De tekst is geschreven op perkament gemaakt van dierlijke huid.

Koolstofdatering

Hoogleraren van de University of Oxford deden een onderzoek naar de koolstofdatering van de inkt op de perkamenten. Dit wees uit dat de perkamenten uit de Koran van Birmingham zijn geschreven tussen de jaartallen 568 en 645.

De profeet van de islam, Mohammed, leefde volgens de traditie van 570 tot 632. Historicus Tim Holland zegt tegen de Britse krant The Times dat de uitkomsten van de perkamenten niet zonder gevolgen blijven.

‘Het ontwricht het idee dat we iets met zekerheid kunnen zeggen over hoe de Koran is ontstaan. Dat heeft gevolgen voor de geschiedenis van Mohammed en de metgezellen.’

Voorgangers

Keith Small, hoogleraar aan de University of Oxford, is zekerder van zijn zaak. ‘Dit toont eens te meer aan dat de ontstaansgeschiedenis van de Koran, voortkomt uit de voorgangers van Mohammed. Zij hanteerden een tekst die al geschreven was aan de hand van hun eigen politieke agenda, in plaats van dat Mohammed een openbaring uit de hemel kreeg.’

Nadir Dinshaw, hoogleraar religieuze betrekkingen aan de University of Birmingham, noemde de ontdekking van de perkamenten eerder ‘verrassend’. ‘Dit zou ons wel eens dichterbij de verklaring van de daadwerkelijke oprichting van de islam kunnen brengen.’

‘Volgens de islamitische traditie ontving de profeet Mohammed de geschriften die de basis van de Koran vormden tussen de jaren 610 en 632. Op dit moment is zijn goddelijke boodschap dus niet beschreven in de Koran die vandaag de dag verschijnt.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.