buitenland

Timmermans: EU moet veilig transport vluchtelingen garanderen

27 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De Europese Unie (EU) zou asielzoekers in de regio moeten registreren en vluchtelingen vervolgens veilig naar Europa moeten brengen. Op die manier worden vluchtelingen niet meer in de handen van mensensmokkelaars gedreven.

Dat zei eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) donderdag in het VRT-journaal.

In de regio

Vluchtelingen die recht hebben op asiel moeten volgens Timmermans op grotere schaal worden geïdentificeerd in de regio. ‘Die haal je op een legale manier naar Europa toe. Dan hoeven ze geen duizenden en duizenden euro’s aan gewetenloze boeven te betalen’, zei de voormalige minister van Buitenlandse Zaken.

Het huidige vluchtelingenprobleem wordt volgens de eurocommissaris veroorzaakt door het feit dat lidstaten verzuimen Europese regels uit te voeren.

Quota

Veel landen weigeren vooralsnog om het quotasysteem te accepteren, zodat ook zij een deel van de asielzoekers voor rekening nemen. Omdat dit systeem er nog niet is, komt de last nu bij landen als Griekenland, Italië en Hongarije te liggen. Die landen verzuimen vervolgens alle migranten te registeren zoals het hoort, waardoor velen illegaal doorreizen.

Toch denkt Timmermans dat er langzaam steeds meer draagvlak komt voor het herverdelingssysteem. Door de tv-beelden van de afgelopen weken is het gevoel van urgentie gegroeid bij een aantal lidstaten, denkt Timmermans.

Schengen niet het probleem

Duitsland, maar ook Frankrijk, zouden nu de politieke druk uitoefenen om andere landen zover te krijgen. Een aanpassing van het Schengenverdrag is volgens Timmermans niet de oplossing. De Schengenzone is niet de oorzaak van het probleem, ook al omdat die vluchtelingenstromen zich vormen buiten de zone, bijvoorbeeld in Macedonië en Servië, vindt Timmermans.

De Nederlander verwacht dat de komende maanden vooruitgang wordt geboekt met de aanpak van de problemen. Hij stelde donderdag in een gezamenlijke verklaring met commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) dat al een pakket aan maatregelen op tafel ligt.

Europese crisis

Het gaat volgens Timmermans onder meer om ‘het versterken van onze aanwezigheid op zee, samenwerking met de landen waar vluchtelingen vandaan komen of doorheen reizen en de harde aanpak van smokkelnetwerken.’ Binnenkort volgen meer voorstellen, kondigden de EU-bestuurders aan.

De huidige situatie is volgens commissarissen onhoudbaar. ‘Dit is geen Oostenrijkse crisis. Geen Italiaanse, Franse, Duitse, Griekse of Hongaarse crisis. Dit is een Europese crisis en die vereist een gezamenlijke Europese reactie.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.