Record: nog nooit redde Italië zoveel migranten in een dag

23 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Er is opnieuw een record bereikt als het gaat om illegale migranten: de Italiaanse kustwacht heeft zaterdag 4.400 migranten uit de Middellandse Zee gered. Niet eerder werden in 24 uur zoveel bootmigranten gered.

De Italiaanse kustwacht meldt dat er zaterdag 22 reddingsoperaties zijn uitgevoerd. De bootmigranten werden tussen Libië en Sicilië uit het water gepikt.

Hulp

Mensensmokkelaars maakten zaterdag gretig gebruik van de rustige situatie op net water en stuurden de migranten de zee op in overbeladen opblaasbootjes en andere gammele bootjes. De Italiaanse kustwacht krijgt hulp van de marine, ook Noorse en Ierse marineschepen schoten te hulp.

De opvarenden worden vaak in de bootjes achtergelaten met een satelliettelefoon. Daarmee bellen zij de kustwacht, die er vervolgens voor zorgt dat de migranten worden gered. Sommige boten worden gespot door Italiaanse legervliegtuigen.

Buitengrenzen

Vrijdag werd bekend dat juli een ‘primeurmaand’ was in de migratiegeschiedenis. Voor het eerst werden er in één maand meer dan 100.000 illegale migranten tegengehouden bij de buitengrenzen van Europa.

In juli probeerden in totaal 107.500 immigranten op illegale wijze Europa te bereiken. Juli doorbreekt daarmee alle records voor het eerst werden er in één maand meer dan 100.000 illegale migranten tegengehouden bij de buitengrenzen van Europa.

Sinds het begin van dit jaar zijn al meer dan 100.000 bootvluchtelingen in Italië aangekomen. Naar schatting 2.365 mensen zijn verdronken toen zij Europa probeerden te bereiken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.