buitenland

Protesten Duitsland: toekomstig asielzoekerscentrum verbrand

24 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

In de nacht van zondag op maandag hebben extreemrechtse betogers een leegstaand gebouw in Duitsland verwoest. Het gebouw zou worden gerenoveerd om migranten in op te vangen, maar is nu definitief onbewoonbaar.

De verwoesting was in de plaats Weissach im Tal in de deelstaat Baden-Württemberg. De politie sluit niet uit dat er sprake is van brandstichting.

Er is veel kritiek op het vluchtelingenbeleid van Duitsland. Het land verwacht dit jaar 800.000 migranten op te vangen. De kosten voor de opvang van de vluchtelingen zijn ingeschat op 8 miljard euro, een bedrag dat bij veel betogers in het verkeerde keelgat schiet.

Heidenau

Het is al langer onrustig in Duitsland. Zondagnacht ontstonden rellen in Heidenau, een plaats in de buurt van Dresden. Een groep van 250 linkse betogers die vluchtelingen had verwelkomd, werd aangevallen door een extreemrechtse groepering.

Er vielen enkele gewonden, onder wie twee agenten. De agenten moesten traangas gebruiken om zich te weren tegen de demonstranten.

In de nacht van vrijdag op zaterdag was er ook al veel onrust in Heidenau. Betogers protesteerden tegen de opvang van migranten bij een voormalige bouwmarkt die als tijdelijke opvang voor asielzoekers diende.

Reactie

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, veroordeelt de rellen tegen de opvang van migranten. ‘Alle vluchtelingen, of ze nu zullen blijven of niet, hebben recht op een fatsoenlijk onderkomen, op een billijke procedure.’

‘Wie de overheid daarin hindert, verlaat de weg van de democratie. Dat kunnen we niet aanvaarden,’ zegt De Maizière tegen de Duitse televisiezender ZDF.

De politicus zei eerder in de krant Bild dat er ‘een enorme bereidheid’ van de Duitse bevolking is om vluchtelingen te helpen. Dat geldt echter niet voor iedere burger, want hij stelde ook vast dat het geweld en de beledigingen tegen asielzoekers is toegenomen.

‘Dat is ongehoord en voor ons land onwaardig. Iedereen die zo denkt, moet zich voorstellen dat hij in de situatie van de vluchtelingen zou zijn,’ aldus De Maizère.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.