buitenland

Onrustige dag in Kiev: wat is er aan de hand?

31 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Het was maandag een dag vol onrust in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Bij rellen rond het parlement is minstens een dode gevallen en raakten meer dan honderd agenten gewond.

Wat is er aan de hand in de hoofdstad van Oekraïne? Drie vragen en antwoorden.

1. Wat was de aanleiding voor de rellen?

Het Oekraïense parlement stemde woensdag over een wetsontwerp over regionale decentralisatie. Met deze wet geeft de Oekraïense regering meer macht aan de regio’s Donetsk en Loehansk, waar pro-Russische separatisten al langer een strijd voeren tegen het Oekraïense leger.

Het wetsontwerp is onderdeel van een vredesplan om een eind te maken aan de aanhoudende onrust in Oekraïne. Dit vredesplan werd eerder in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gesloten.

Van de 450 parlementariërs stemden 256 voor het wetsvoorstel. Dit is pas de eerste stemming over de wet. Er volgt dus nog een stemming en dan moeten 300 parlementariërs voor het wetsontwerp stemmen.

2. Wie zijn de relschoppers?

Demonstranten protesteerden buiten het parlement, maar het werd al gauw onrustig. Er waren explosies en confrontaties met de oproerpolitie. Een verdachte met een T-shirt met het logo van de partij Svoboda is gearresteerd omdat hij een handgranaat zou hebben gegooid. Van de honderd agenten die gewond raakten, zijn enkelen er ernstig aan toe.

De relschoppers waren vooral jongemannen die waren gekomen na oproepen van de nationalistische ‘vrijheidspartij’ Svoboda en de Radicale Partij. Deze twee partijen willen geen enkele concessie doen aan de strijdende partijen aan de grens met Rusland. Oekraïne zou met de wet te veel toegeven aan Rusland.

3. Hoe reageert president Petro Porosjenko op de onrust?

Porosjenko benadrukte in het parlement dat het belangrijk is dat er voor de wetswijziging wordt gestemd. Als dat niet gebeurt, verliest Oekraïne de steun van de westerse bondgenoten. ‘De mogelijkheid bestaat dat wij alleen worden gelaten met de agressor.’

Volgens president Porosjenko was het geweld buiten het parlement als een ‘dolk in de rug’. Volgens Svoboda heeft de politie de demonstranten uitgedaagd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.