buitenland

Noord-Korea voert ‘door Japan geroofde tijdzone’ opnieuw in

07 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Het communistische land kiest voor een nieuwe tijdzone en doet afstand van de huidige. De eigen tijdzone gaat ‘Pyongyang-tijd’ heten en treedt op 15 augustus in werking.

Vanaf die datum is het in Noord-Korea 8,5 uur later dan de Greenwich Mean Time (GMT) en 7,5 uur later dan in Nederland.

De Noord-Koreanen zaten in het begin van de twintigste eeuw ook al in de tijdzone van Pyongyang. Het land werd destijds binnengevallen door Japan. Vanuit Tokio werd in 1912 besloten dat Noord-Korea de Japanse tijdzone moest aanhouden.

Anti-Japan-sentimenten

Het Noord-Koreaanse parlement heeft ingestemd met de herintreding van de tijdzone, schrijft staatspersbureau KCNA vrijdag. ‘De gruwelijke Japanse imperialisten hebben onvergeeflijke misdaden begaan. Zo werd Korea zelfs beroofd van zijn eigen tijdzone,’ licht het staatspersbureau het besluit toe.

Over iets meer dan een week herdenkt Noord-Korea dat het zeventig jaar geleden werd bevrijd van het Japanse koloniale regime. De herintreding van de tijdzone moet de herdenking extra kleur geven.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hoopt zijn positie te versterken met de wijziging. Hij probeert tevens de anti-Japan-sentimenten te versterken, zegt Yang Moo-jin, hoogleraar van de Universiteit van Noord-Koreaanse studies in Seoul, tegen persbureau AP.

Consequenties Zuid-Korea

In Zuid-Korea is minder enthousiast gereageerd op de tijdswijziging. Zuid-Koreaanse zakenlui en Noord-Koreaanse arbeiders werken samen op het industriecomplex Kaeson, gelegen in het zuiden van Noord-Korea. Gevreesd wordt voor moeilijkheden vanwege de verschillende tijdzones.

‘Op lange termijn zou dit consequenties kunnen hebben op de inspanningen om de verschillen tussen beide landen weg te werken,’ klinkt het vanuit het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording.

Omdat er geen centrale tijdzoneautoriteit bestaat, kunnen landen zelf hun tijdzone kiezen. In 2011 probeerde Samoa, een eiland in de Grote Oceaan, de handelssamenwerkingen met Australië en Nieuw-Zeeland te verbeteren door in dezelfde tijdzone te gaan zitten. Die wijziging zorgde er bijvoorbeeld voor dat de bevolking van Samoa dezelfde werkdagen ging hanteren als die van Australië en Nieuw-Zeeland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.