Noodtoestand Macedonië: migranten doorbreken afzetting

21 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De politie in Macedonië heeft duizenden migranten bij de grens met Griekenland teruggedreven. De agenten gebruikten traangas. Onder de vluchtelingen bevinden zich veel Syriërs.

De migranten zien Macedonië als tussenstation om vervolgens door te reizen naar Servië. Vanuit Servië willen de vluchtelingen door naar EU-land Hongarije.

Veel gezinnen hebben de nacht in de koude buitenlucht doorgebracht bij de grensplaats Gevgelija. Vrijdagochtend probeerden veel vluchtelingen hun reis voort te zetten.

De Macedonische politie had eerder prikkeldraad aangebracht bij de grenswegen om de migranten op afstand te houden. Omdat ze toch probeerden de grens over te steken, werden vervolgens traangasgranaten over het hek gevuurd. Er ontstond een hectische situatie waarbij zeker tien gewonden vielen, onder wie een kind, meldt de Griekse politie.

Noodtoestand

Macedonië is al langere tijd een bestemming voor migranten, vooral in de grensgebieden in het noorden en het zuiden van het land is het erg druk.

De regio’s kunnen de grote hoeveelheden vluchtelingen niet langer aan. Om die reden riep de Macedonische regering donderdag een noodtoestand uit; niemand mag het Balkanland meer in.

Bij het treinstation in Gevgelija ontstonden deze week chaotische taferelen toen honderden vluchtelingen per trein richting een van de EU-landen probeerden te reizen.

Militairen

Om de grote toestroom aan migranten enigszins te organiseren, zijn er militairen naar de probleemgebieden gestuurd om hulp te bieden bij de grensbewaking. ‘Wij denken dat de aanwezigheid van het leger het veiligheidsgevoel vergroot bij de bevolking,’ zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

Volgens officiële cijfers hebben de afgelopen maand bijna 44.000 migranten de reis door Macedonië gemaakt, schrijft BBC. Dat aantal betekent een verdubbeling ten opzichte van een maand eerder.

Grenspoort op een kier

De blokkade van het leger en politie hield een aantal uur stand, maar vrijdagmiddag is het honderden migranten gelukt om het afgezette grensgebied te verlaten en Macedonië te bereiken. Een aantal agenten vertrok bij het bezette gebied, waarna de vluchtelingen Griekenland direct verlieten voor het Balkanland.

‘De politie vertrok en wij gingen naar binnen, zonder dat iemand ons tegenhield,’ tekent een verslaggever van persbureau Reuters op uit de mond van een van de migranten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.