Moslims niet welkom in Slowakije: ‘Hier zijn geen moskeeën’

20 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Slowakije wil in het nieuwe Europese asielplan alleen christelijke asielzoekers uit Syrië opvangen. Moslims zouden zich in het overwegend rooms-katholieke land niet thuis voelen.

‘We hebben geen enkele moskee, dus hoe kunnen ze hier integreren als ze het hier niet leuk vinden,’ zegt het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de BBC.

Woordvoerder Ivan Netik benadrukte alvast dat de eis niet discriminerend is, maar slechts gericht op sociale cohesie binnen zijn land.

Doorvoerland

‘We willen Europa echt graag helpen met het migratieprobleem, maar Slowakije is slechts een doorvoerland. De mensen willen toch niet in Slowakije blijven,’ zo luidt de verklaring van het Slowaakse ministerie.

Vorige maand besloot Europa om 40.000 vluchtelingen te herverdelen over Europese lidstaten. Het gaat daarbij om asielzoekers die in landen als Italië en Griekenland zijn aangekomen. Van dat totaalaantal, zou Slowakije ongeveer 200 personen moeten opnemen.

Vrijwillig

Nadat er veel kritiek kwam op de quota in het herverdelingsplan werd besloten dat landen op vrijwillige basis aan het plan konden meewerken. Onder meer Hongarije protesteerde hevig tegen het initiële plan. Dat was ‘gestoord en oneerlijk’, zei de Hongaarse premier Victor Orban. Er moest nu geen sprake zijn van solidariteit, maar van een naleving van de wet: ‘Illegale immigratie is een overtreding van de wet,’ zei de premier.

De asielzoekers die naar Slowakije gestuurd worden zitten nu in vluchtelingenkampen in Turkije, Griekenland en Italië. Dit jaar hebben meer dan 240.000 migranten de oversteek over de Middellandse Zee naar het Europese vasteland gewaagd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.