buitenland

Moeten de Tsjechen bang zijn om tram of metro te pakken?

11 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Tsjechië zal de komende twee jaar volgens Europese afspraken vijftienhonderd vluchtelingen opnemen. Meteen na de bekendmaking waren er in Praag protesten van zowel voor- als tegenstanders van immigratie

Op de markt aan het plein Jiriho z Podebrad in Praag drinken Marcela (53) en Zdenka (56) een donker biertje, afkomstig van de tap bij het kraampje van de lokale brouwer. ‘Ik maak me vooral zorgen over moslims,’ antwoordt Zdenka op de vraag wat zij en haar vriendin vinden van de geplande komst van een groep vluchtelingen naar Tsjechië.

‘Ik weet niet wat er gaat gebeuren als radicalen in ons land komen wonen. Moet ik dan bang worden om de tram of de metro te pakken?’ Marcela vreest dat de immigranten misbruik zullen maken van de sociale voorzieningen. ‘Daar zullen wij toch allemaal voor moeten gaan betalen, en wij Tsjechen hebben al niet zo veel te besteden,’ aldus Marcela.

Tsjechië zal de komende twee jaar volgens Europese afspraken vijftienhonderd vluchtelingen opnemen. Zo’n elfhonderd van hen zitten nu nog in Italië en Griekenland en nog eens vierhonderd komen uit vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten. Dit jaar worden de eerste vierhonderd verwacht.

Problemen

Meteen na de bekendmaking waren er in Praag protesten van zowel voor- als tegenstanders van immigratie. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n driekwart van de Tsjechen negatief over immigratie denkt. De meesten van hen (ook driekwart) zijn vooral bang voor de eventuele komst van radicale moslims.

De angst onder de Tsjechische bevolking wordt gevoed door berichten over problemen met vluchtelingen in westerse EU-landen. ‘Ik heb gelezen dat vrachtwagenchauffeurs in Frankrijk met de dood worden bedreigd door immigranten die naar Engeland willen,’ zegt Zdenka.

Even verderop op de markt heeft Daniel (36) frambozen en kaas gekocht. ‘Ik weet niet waar ik bang voor zou moeten zijn,’ zegt hij schouderophalend. ‘Volgens mij valt het met die problemen in West­-Europa best mee.’

Elsevier nummer 33, 15 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.