buitenland

Migrantencrisis Kos: opvangboot, extra agenten

13 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Het lukt de Griekse autoriteiten maar niet om de situatie met illegale migranten onder controle te krijgen. Vooral op Kos lukt het niet om de rust te herstellen. Reden voor Griekse autoriteiten om extra politie naar het eiland te sturen.

In totaal worden 250 politieagenten naar Kos en andere Griekse eilanden gestuurd om de lokale autoriteiten te helpen, meldt de Griekse krant Ekathimerini.

Schip

De situatie op het onder toeristen populaire eiland Kos is de afgelopen dagen uit de hand gelopen. Momenteel zijn er naar schatting 7.000 migranten op het eiland, dat ongeveer 33.000 inwoners heeft en daar komen elke dag 600 tot 800 bij.

Griekenland stuurde woensdag een passagiersschip naar Kos dat moet dienen als tijdelijke opvanglocatie. Aan boord van het schip kunnen ongeveer 2.000 tot 2.500 migranten verblijven. Verantwoordelijk minister Alekos Flambouraris zegt dat migranten ook op het schip worden geregistreerd.

Stadion

Eerder stuurde de Griekse regering al meer eenheden van de oproerpolitie naar Kos. In een poging om de orde op Kos te herstellen werden meer dan duizend immigranten opgesloten in een stadion. Artsen zonder Grenzen is zeer kritisch over de aanpak van Griekenland.

Volgens de organisatie grijpen de Grieken te hard in op deze ‘kwetsbare mensen’. De Griekse autoriteiten zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen en de migranten ‘humaan en met waardigheid’ behandelen.

Burgemeester Giorgos Kiritsis zegt dat de situatie woensdag wat is gekalmeerd, maar er is nog steeds veel spanning op het eiland nu duizenden migranten nog wachten op registratie. ‘We hopen dat vrijdag de meerderheid van de migranten is geregistreerd en het eiland kan verlaten.’

Er worden steeds meer registratiebureaus geopend. Behalve het lokale politiebureau, kunnen migranten zich ook registreren in een gymzaal en het stadion.

Doden

Uit cijfers van vluchtelingenorganisatie UNHCR bleek vorige week dat het aantal illegale migranten dat naar Griekenland wil hard stijgt. Tot 31 juli zijn er 124.000 bootmigranten aangekomen in het noodlijdende Zuid-Europese land, een stijging van 750 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dat de route naar Griekenland populairder wordt, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de route naar Italië de meeste dodelijke slachtoffers eist. Onderweg naar Griekenland zijn dit jaar ruim 100 bootmigranten om het leven gekomen, naar Italië waren dit er bijna 2.000.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.