Migranten steken rustig en ongehinderd grens Macedonië over

23 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het is zondag honderden migranten eenvoudig gelukt om de grens tussen Griekenland en Macedonië over te steken. Hoewel de oproerpolitie nog steeds ter plaatse is, worden illegale migranten niet meer tegengehouden.

Inmiddels zijn er extra treinen en bussen ingezet om ervoor te zorgen dat de migranten hun reis door Europa kunnen voortzetten, meldt persbureau Reuters.

Onrust

Donderdag kondigde Macedonië de noodtoestand af vanwege de vele migranten die de grens willen oversteken. Zo’n 2.000 migranten proberen per dag via Macedonië hun reis te vervolgen naar Servië, daarna naar Hongarije en verder de Schengenzone in. Dat zorgt voor onrust in het grensgebied.

Macedonië laat mondjesmaat migranten toe, waardoor een groot aantal bleef slapen in het grensgebied. Duizenden illegale migranten bestormden de grens zaterdag, ondanks de flitsgranaten en de wapenstokken die de politie inzette.

Extra treinen en bussen brengen de migranten verder Europa in. Migranten zeggen tegen het persbureau dat zij verbaasd zijn over het feit dat zij zo eenvoudig de grens kunnen  oversteken. ‘De Macedonische politie zei: “Welkom in Macedonië. Treinen en bussen wachten op jullie”,’ zegt de 41-jarige Abdullah Bilal.

Regen

In Servië zijn tijdelijke aanmeldcentra ingericht waar de migranten zich moeten melden en worden geregistreerd. Hiervoor zijn lange rijen ontstaan.

Er was de afgelopen dagen veel kritiek van vluchtelingenorganisaties op de manier waarop Macedonië omgaat met de nieuwkomers. VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr was niet te spreken over het feit dat de vluchtelingen in de regen moeten wachten aan de grensovergang.

Onder de migranten die naar Macedonië willen zijn ook veel ouders met kinderen. Het gaat in veel gevallen om Syriërs die vanuit vluchtelingenkampen in Turkije, met bootjes naar Griekenland zijn gekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.