Merkel over geweld Heidenau: walgelijk en beschamend

24 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA/EPA'

Demonstraties die uitlopen op rellen en geweld tegen de politie bij Duitse asielzoekerscentra: bondskanselier Angela Merkel vindt het ‘walgelijk’. In felle bewoording veroordeelt Merkel het optreden van rechtsextremisten in Heidenau.

‘Het is walgelijk hoe rechtsextremisten en neonazi’s hun idiote haatzaaiende boodschap over het asielzoekerscentrum proberen te verspreiden,’ laat Merkel maandag weten via haar woordvoerder.

Ontoelaatbaar

Merkel laat het daar niet bij: ‘Het is beschamend dat burgers, zelfs families met kinderen, dit ondersteunen door mee te lopen.’ Het is volgens Merkel ‘ontoelaatbaar’ dat vluchtelingen bovenop de moeilijk leefomstandigheden, worden ontvangen met ‘haatdragende leuzen’ van ‘dronken schreeuwers‘.

Vicebondskanselier Sigmar Gabriel heeft Heidenau al hulp toegezegd om de rust in het plaatsje te herstellen. Gabriel bezocht het dorp en sprak met inwoners.

Zij maken zich zorgen over de komst van honderden asielzoekers naar het dorp, maar zijn ook bang voor de rechtsextremisten die onrust stoken, werd duidelijk tijdens een bezoek van Gabriel aan Heidenau.

Volgens Gabriel hebben de relschoppers ‘niets met Duitsland te maken’. ‘Zij doen zich voor als de echte vertegenwoordigers van Duitsland, maar ze zijn eigenlijk zo on-Duits als maar zijn kan.’

Flessen

In Heidenau, in de buurt van Dresden, is het al dagen onrustig omdat in een leegstaande bouwmarkt migranten worden opgevangen. Vrijdagavond werd een bus met vluchtelingen tegengehouden en werd de politie bekogeld met flessen.

Niet alleen in Heidenau is het onrustig. In de plaats Weissach im Tal gebeurde afgelopen nacht iets opmerkelijks. Daar is een pand afgebrand, waar asielzoekers ondergebracht zouden worden. Of de brand is aangestoken, staat nog niet vast. De brandweer houdt daar wel rekening mee.

Merkel zei eerder dat de problematiek met migranten in Europa een groter probleem kan worden dan de Griekse schuldencrisis. Ook zal het de mensen in Europa meer bezighouden, verwacht de bondskanselier.