buitenland

‘Meer doen om dood vluchtelingen te voorkomen’

29 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Europa moet meer doen om doden onder vluchtelingen onderweg naar Europa te voorkomen. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties roept op tot een ‘gezamenlijke politieke reactie’.

Zo’n reactie is volgens Ban Ki-moon nodig om een ‘solidariteitscrisis’ te voorkomen. Met deze woorden reageert de VN-chef op het grote aantal vluchtelingen dat de afgelopen dagen om het leven is gekomen toen zij onderweg waren naar Europa.

Vluchtelingen

Ban Ki-moon zegt dat Europa het aantal ‘veilige, en legale manieren voor immigratie’ moet vergroten. Deze week zonk een boot met illegale migranten onderweg naar Europa voor de kust van Libië. Daarbij kwamen naar schatting tweehonderd mensen om het leven.

In Oostenrijk stond een kleine vrachtwagen met pech aan de kant van de weg. Na twee dagen bleek dat in het ruim de lichamen lagen van 71 vluchtelingen, onder wie vier kinderen. Het gaat om vluchtelingen uit Syrië, die waarschijnlijk door verstikking om het leven zijn gekomen.

‘Een grote meerderheid die kiest voor deze zware, gevaarlijke reis zijn vluchtelingen die komen uit plekken zoals Syrië, Irak en Afghanistan. De internationale gemeenschap moet meer vastberadenheid laten zien om conflicten op te lossen die ervoor zorgen dat mensen geen andere keus hebben dan te vluchten.’

Ban Ki-moon zegt dat het belangrijk is dat landen het internationaal recht respecteren. ‘Dit is een humanitaire tragedie, waar een gezamenlijke reactie van politici voor nodig is. Het gaat om een solidariteitscrisis. Niet een vluchtelingencrisis.’

Voorstellen

Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag zelf ook dat het Europese asielbeleid hapert en dat sommige afspraken matig functioneren. Het kabinet zal met voorstellen komen om het beleid te verbeteren. Zo moeten vluchtelingen beter worden geregistreerd en is het nog zo dat mensen in het land van aankomst asiel moeten aanvragen. Die zogenoemde Dublin-afspraken werken niet goed.

De noodzaak van een betere verdeling van vluchtelingen en asielzoekers over Europa is volgens de premier ‘evident, omdat de lasten nu wel heel erg terecht komen bij een paar landen: Nederland, Duitsland en Zweden’.

Minister Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) vraagt gemeenten om meer opvanglocaties beschikbaar te stellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.