Koerden Irak willen vertrek PKK om Turkse aanvallen te stoppen

01 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Turkije blijft vermeende doelwitten aanvallen van de Koerdische terreurorganisatie PKK in Irak. Reden voor de Koerden om te vragen of de PKK zich wil ‘terugtrekken’ uit het noorden van het land.

De Koerdische Regionale Regering hoopt zo nog meer burgerslachtoffers te voorkomen, meldt persbureau AP.

De PKK moet zijn ‘strijders terugtrekken uit de Koerdische regio zodat de inwoners van Koerdistan geen slachtoffer worden van de gevechten en het conflict’, zegt Massoud Barsani, de Koerdische president in Noord-Irak, in een verklaring.

Bombardementen

In de verklaring veroordeelt de Koerdische Regionale Regering ook het optreden van Turkije. ‘We veroordelen de bombardementen die hebben geleid tot het martelaarschap van inwoners van de Koerdische regio’s, en we roepen Turkije op niet nogmaals burgers aan te vallen.’

Turkije begon vorige week met aanvallen op doelwitten van de PKK in het noorden van Irak. Door aanvallen op vermeende PKK-strijders zouden in een week tijd 260 mensen om het leven zijn gekomen, melden Turkse media zaterdag op basis van bronnen in het leger. Ook zouden er honderden gewonden zijn gevallen.

Volgens Turkije zijn de luchtacties op stellingen van de PKK een reactie op het doden van agenten en militairen door Koerdische terroristen. Turkije zegt dat de PKK gevaarlijker is dan terreurbeweging IS, terwijl de Koerden juist een belangrijke bondgenoot zijn van de internationale coalitie in strijd tegen IS.

Agenda

In radioprogramma TROS Kamerbreed sprak CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops zijn zorgen uit over ‘de werkelijke agenda van Turkije’. ‘Het lijkt erop dat Turkije de NAVO gebruikt als dekmantel voor haar eigen agenda. Ik heb daar moeite mee.’

Hij wordt moe van de ‘fluwelen handschoenen’ als het gaat om het aanspreken van Turkije. De toetreding van Turkije tot de Europese Unie is volgens Knops ‘verder weg dan ooit’.