buitenland

Intensieve grenscontroles Oostenrijk werpen vruchten af

31 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Oostenrijk is begonnen met intensieve controles aan de grens met Hongarije. Dit zorgde voor lange files, maar successen zijn er wel.

Op de Hongaarse snelweg M1 richting Oostenrijk stond maandagochtend een file van ruim 30 kilometer. Dit kwam niet alleen door de ochtendspits: verscherpte controles aan de grens zorgen voor vertragingen voor automobilisten.

Meer controle

Oostenrijk heeft de grenscontroles opgeschroefd om zo de mensensmokkelaars die irreguliere migranten in busjes en vrachtwagens stoppen te dwarsbomen.

Maandagochtend werd er direct een eerste succes geboekt. De politie vond een uur na het begin van de acties dertien vluchtelingen in een Chrysler Voyager gepropt. Ze zouden uit Aleppo in Syrië komen. De auto had een Frans kenteken.

Honderden migranten

In totaal werden maandagochtend zo’n tweehonderd migranten uit voertuigen gehaald en konden vijf smokkelaars worden gearresteerd.

Afgelopen weekend werden in het Oostenrijkse Braunau wederom migranten in een vrachtwagen aangetroffen. In dit geval kwam de politie op tijd en konden de verstekelingen op tijd uit het laadruim worden gehaald.

Drie kinderen zijn met ernstige ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. De Roemeense chauffeur probeerde te ontsnappen, maar kon worden gegrepen en is aangehouden.

Volgens de regels

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Johanna Mikl-Leitner, kondigde zondag verscherpte controles aan van verdachte grote voertuigen. Maar een politieman zei maandag in Oostenrijkse media dat in principe alle voertuigen verdacht zijn.

Wenen bestrijdt dat de grenscontroles indruisen tegen de Europese Verdragen van Schengen. Het zijn op de veiligheid gerichte controles van het verkeer, luidt de Oostenrijkse lezing.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.