buitenland

Hollande geeft de Fransen in 2017 belastingvrij: waarom?

04 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Frankrijk gaat als een van de laatste landen in Europa inkomstenbelasting inhouden bij de bron. Extra munitie voor de ‘French bashers’.

Het is François Hollande sinds zijn aantreden een doorn in het oog: ‘French bashing‘. Buitenlandse journalisten wordt bij informele bijeenkomsten in fraaie zalen van het Élysée gevraagd wat er nou zo leuk is aan het belachelijk maken van de Fransen, en dan vooral van hun economie.

Natuurlijk, soms smijt een stel boeren de niet-Franse inhoud van een vrachtwagen op straat. Maar het land maakt toch prachtige wijnen, tgv’s en gevechtsvliegtuigen?

Inkomstenbelasting

Onlangs kwam de regering weer met een plan dat vraagt om een cynisch commentaar. Frankrijk gaat namelijk als een van de laatste landen in Europa inkomstenbelasting inhouden bij de bron.

De centrum-rechtse president Valéry Giscard d’Estaing noemde het in 1973 al ‘essentieel voor de modernisering van ons fiscale systeem’. Het parlement stemde toen tegen.

Belastingvrij

Om de belastingbetaler niet met een dubbele afdracht op te zadelen, is de overheid genoodzaakt een heel jaar inkomstenbelasting te schrappen. De Fransen betalen volgend jaar over 2015, en in 2017 over 2016. In 2018 gaat het nieuwe systeem in en wordt de inkomstenbelasting van dat jaar elke maand direct op het salaris ingehouden. Op papier ontbreekt het jaar 2017 dus; dat houdt in dat de Fransen over 2017 belastingvrij hebben.

Er lijkt niets te veranderen, want de inkomsten voor de staat lopen wel door, en de belastingbetaler blijft elk jaar afdragen. Maar per saldo is de rekening voor de overheid, omdat werk­nemers aan het einde van hun carrière één belastingjaar hebben overgeslagen.

De invoering van een veel efficiënter systeem werd ruim veertig jaar geleden al besproken, maar Frankrijk komt nu pas in actie. Extra munitie voor de ‘bashers‘: Hollande geeft de Fransen belastingvrij in 2017, het jaar dat hij opnieuw tot president wil worden gekozen.

Elsevier nummer 32, 8 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.