buitenland

Hollande en Cameron zijn het eens: situatie Calais nijpender

01 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De Franse president François Hollande heeft gebeld met zijn Britse collega David Cameron over de situatie in Calais. De twee bewindslieden zeiden tijdens hun telefoongesprek dat zij vrezen voor ‘dringende veiligheidsproblemen’.

Eerder spraken de ministers van Binnenlandse Zaken van de twee landen al met elkaar  over het nemen van nieuwe maatregelen.

Migranten

Hollande en Cameron hebben nu nogmaals afgesproken dat zij nauw zullen samenwerken om de problemen in Calais aan te pakken. Illegale migranten proberen vanuit de Franse kustplaats Groot-Brittannië te bereiken via de Kanaaltunnel.

Eurotunnel, het bedrijf dat de Kanaaltunnel exploiteert, zou volgens Hollande en Cameron moeten samenwerken om de tunnel in de gaten te houden. Het bedrijf eiste eerder een schadevergoeding, vanwege de opgelopen schade door bestormingen van duizenden migranten.

Cameron waarschuwt dat de situatie in Calais de hele zomer ‘een moeilijke kwestie’ zal zijn. Groot-Brittannië zal ‘niets uitsluiten om dit ernstige probleem op te lossen’.

Hek

Vrijdag riep Cameron ook het Britse veiligheidskabinet (COBR) bijeen om te praten over de situatie in Calais. Daar zei Cameron dat de extra politie-inzet van de Fransen al een positief effect heeft gehad.

Er wordt momenteel gewerkt aan een hek, aangeboden door de Britse regering, waardoor de tunnel moeilijker te bereiken wordt. De Britten zullen nog meer hekken leveren om Calais veiliger te maken. Ook worden er speurhonden naar de Franse kustplaats gestuurd.

Niet alleen de migranten zorgen voor gevaarlijke situaties op de Franse wegen. Ook de acties van Franse boeren hebben voor onrust gezorgd. Daar hebben ook Nederlandse ondernemers last van. Het zou gaan om zo’n half miljoen euro schade per dag, meldt verladersorganisatie EVO.

Nieuwe hekken worden gebouwd in Calais (foto: EPA)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.