Hoe een Britse bende migranten smokkelt in BMW’s en Jaguars

12 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Franse politie ‘staat machteloos’ tegenover een Britse groep van mensensmokkelaars. Er zou niet genoeg bewijs zijn tegen de groep om de leden, die voornamelijk in Duinkerke actief zijn, te arresteren.

Dit zegt Frank Dhersin, burgemeester van het aan Duinkerke grenzende plaatsje Téteghem, tegen de Britse krant The Telegraph.

Maffia

De bende van mensensmokkelaars zou een migrantenkamp nabij het dorpje runnen. De migranten zouden hen 1500 pond per enkele reis over het Kanaal betalen. In het kamp zitten zo’n 80 migranten uit Syrië, Afghanistan en Irak. ‘Het zijn net maffialeden,’ zegt de burgemeester tegen de krant.

Ze zouden rondrijden in luxe auto’s, zoals BMW’s en Jaguars, en daarmee de migranten over de grens transporteren. De Franse politie is een onderzoek gestart naar deze mensensmokkelaars, die expres auto’s met Britse kentekenplaten gebruiken om migranten ongezien de grens over te vervoeren.

Auto’s met Britse kentekenplaten worden namelijk minder vaak gecontroleerd. De migranten worden veelal in koffers verstopt.

Vertaler

Volgens een bron binnen de Franse politie zou een man die maandag een parlementslid van de Britse euro-sceptische UKIP-partij met een pistool bedreigde, tevens de leider van deze bende zijn.

De Franse politie heeft deze week 30 auto’s met Britse kentekenplaten in beslag genomen, waaronder een ‘geweldige Jaguar’ met een waarde van meer dan 100.000 euro, aldus de burgemeester.

De Fransen zouden eerder al zendertjes in de auto’s hebben geplaatst om erachter te komen hoe ze te werk gaan, maar dat deel van het onderzoek liep spaak omdat niemand de gesprekken kon vertalen.

‘De bestuurders spreken een andere taal, bijvoorbeeld Farsi, met elkaar, en het is onmogelijk daar een vertaler voor te vinden,’ aldus een bron binnen de Franse politie.

Dhersin roept op tot een blokkade op de Middellandse Zee, zoals er in Australië ook is, zodat bootvluchtelingen niet langer het Europese vasteland bereiken. ‘Het is de enige manier om ze te stoppen,’ vindt de burgemeester. ‘Als ze in Europa aankomen, is het al te laat’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.