buitenland

Hoe Afro-Amerikanen druk uitoefenen op traditionele media

06 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Hashtag-activisten storten zich op politiegeweld en oefenen via Black Twitter groeiende druk uit op traditionele media.

Afro-Amerikaanse activisten weten via Twitter het publieke debat over zwarte aangelegenheden in de Verenigde Staten te sturen. Door dit fenomeen, Black Twitter genaamd, gaat blank politiegeweld tegen zwarte Amerikanen niet meer ongemerkt voorbij.

Black Twitter is een open gemeenschap met duizenden leden, onder wie invloedrijke zwarte journalisten, rappers en activisten, die met elkaar het gesprek aangaan over cultuur, ras en identiteit.

Dat ze juist Twitter gebruiken als podium is niet toevallig. Het gebruik van Twitter door Afro-Amerikanen is met 27 procent groter dan door blanke Amerikanen (21 procent), blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Pew Research.

Hashtags

Via Twitter weet deze groep een stempel te drukken op het debat over Afro-Amerikaanse zaken. Hoewel de toon lang niet altijd even serieus is, komt zeker bij blank politiegeweld tegen zwarten deze online-gemeenschap in actie. Met hashtags als #BlackLivesMatter en #IfIDieInPoliceCustody werd het debat gestuurd.

De werking van Black Twitter was goed te zien in de nasleep van de dood van de achttienjarige Michael Brown, de zwarte, ongewapende tiener die zomer vorig jaar werd doodgeschoten door een blanke agent in Ferguson, Missouri.

Kort daarop verschenen foto’s van hem als bendelid, terwijl er ook foto’s beschikbaar waren waarop hij oogde als een vriendelijke jongen in een sportief jack. Al snel verschenen er berichten op Twitter voorzien van de hashtag #DangerousBlackKids en #IfTheyGunnedMeDown, waarbij black twitterati twee foto’s van zichzelf plaatsten.

Eén waarop ze bijvoorbeeld te zien zijn als keurige jongens of meisjes bij hun diploma-uitreiking, en één in een stoere of uitdagende pose. Het was een tik op de vingers van de media die te gemakkelijk foto’s van een ‘gevaarlijke’ Michael Brown plaatsten.

Invloed

Vaak wordt de toonzetting van het debat op Black Twitter gevolgd door traditionele media. Dat de mainstream-media Black Twitter inderdaad serieus nemen, blijkt uit het feit dat het dagblad Los Angeles Times afgelopen maand een verslaggever aanstelde die louter belast is met het volgen van Black Twitter.

De kracht van Black Twitter moet zeker niet worden gebagatelliseerd. Wie nu nog ‘Ach, het is maar Twitter’ zegt, onderschat de invloed van het sociale medium, betoogt de zwarte feministe Feminista Jones in een artikel op de linkse website Salon. Volgens haar is er sprake van een apart online-universum dat aan invloed blijft winnen.

Jones vergelijkt het fenomeen met onder meer de slavenliederen van weleer. Ook toen zocht de achtergestelde gemeenschap alternatieve vormen van communicatie om zich te organiseren en gezamenlijk actie te voeren, om zo vrijheid en gelijkheid te bewerkstelligen.

Elsevier nummer 33, 15 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.