buitenland

Griekse minister: ‘Migranten op Kos komen door Hongaars hek’

17 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Dagelijks blijven er migranten aankomen op Kos, Lesbos en andere Griekse eilanden. Het probleem met de continue toestroom van migranten is ‘groter dan verwacht’.

Dat zegt de Griekse plaatsvervangend minister van Immigratie Tasia Christodoulopoulou (Syriza) maandag in de krant Kathimerini. Het probleem is volgens haar velen malen groter dan de autoriteiten aanvankelijk hadden gedacht.

Hek

De verklaring voor het probleem is volgens Christodoulopoulou simpel: het hek dat Hongarije onlangs besloot te bouwen om de stroom van asielzoekers naar het land te dempen.

Het zuiden van Hongarije grenst namelijk langs ruim 150 kilometer aan Servië, dat niet tot de Europese Unie en de Schengenzone behoort. Migranten maken dan ook graag gebruik van deze route om via Servië en vervolgens Hongarije de EU binnen te glippen.

Het hek is nog in aanbouw. Migranten zouden daarom volgens de Griekse minister nu hun kans grijpen en de grens met Hongarije zo snel mogelijk proberen over te steken, voordat het te laat is. Naar verwachting is het hek eind augustus klaar voor gebruik.

Sabotage

Intussen zijn er op het eiland Kos meer dan 1.000 Syriërs op een opvangschip naar het Griekse vasteland gezet. Het eiland wordt al geruime tijd overspoeld door bootmigranten: asielzoekers zouden nu al een kwart van de totale bevolking van het eiland vormen. In de afgelopen drie dagen zouden meer dan 1.700 migranten uit de zee bij de eilanden zijn gehaald.

Volgens Christodoulopoulou hebben lokale autoriteiten op het populaire vakantie-eiland het gebruik van bijvoorbeeld een hotel om de asielzoekers tijdelijke huisvesting te geven ‘gesaboteerd’, waardoor er geen andere keuze was dan het enorme opvangschip in te zetten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.