buitenland

Gijzeling in hotel Mali voorbij, vier gijzelaars bevrijd

08 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De gijzeling door vermeende islamitische militanten in het hotel in de stad Sévaré in het oosten van Mali is voorbij. Militairen van het Malinese en het Franse leger hebben het hotel bestormd en vier gijzelaars weten te bevrijden.

Zeker drie van de gijzelnemers zijn gedood, meldt het Malinese ministerie van Defensie zaterdag aan persbureau Reuters. Sévaré ligt op ongeveer 500 kilometer van Gao, waar Nederlandse blauwhelmen zijn gestationeerd. ‘Jammer genoeg zijn er ook drie lichamen gevonden,’ zei een woordvoerder.

Nationaliteit

Aanvankelijk werd er gemeld dat er vijf gijzelaars waren bevrijd, maar dat bleken er later vier te zijn. Zij hadden zich in het hotel verstopt voor de gijzelnemers. Over de nationaliteit van de bevrijde gijzelaars en de drie slachtoffers is nog niets bekend.

In het hotel, waar vaak personeel van de Verenigde Naties verblijft, waren in ieder geval drie Zuid-Afrikanen, een Fransman, een Oekraïner en een Rus ingecheckt. Onder de bevrijde gegijzelden zou een Russische piloot zijn geweest.

Aanslagen

De islamisten pleegden vrijdag aanslagen op drie hotels, en hielden vervolgens bijna 24 uur lang mensen in het Byblos-hotel gegijzeld. Bij de aanslagen kwamen drie Malinese militairen, een VN-militair van de missie MINUSMA en twee van de militanten om. Volgens bronnen binnen het Malinese leger waren de islamitische militanten erop uit om westerlingen te ontvoeren.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar het lijkt erop alsof lokale islamisten die gelieerd zijn aan terreurgroep Al-Qa’ida verantwoordelijk zijn. De laatste paar maanden zijn er steeds meer aanslagen op Malinese- en VN-militairen in het land.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.