buitenland

Franse politie opent jacht op smokkelbendes Calais

12 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De Franse politie heeft de afgelopen twee dagen zeven personen gearresteerd op verdenking van mensensmokkel in en rond Calais. De arrestaties volgen na een uitgebreid onderzoek van de nationale politie naar smokkelbendes in de Franse kustplaats.

Dinsdagmiddag arresteerde de politie een Franse man die wordt verdacht betrokken te zijn bij een groot mensensmokkelnetwerk in Calais. Een bron rond het onderzoek meldt aan de lokale krant La Voix du Nord dat de verdachte de directeur is van een groot bedrijf in de regio.

Smokkelbende

De man zou betrokken zijn bij een smokkelbende die maandag werd ontmaskerd. De politie arresteerde toen vier Albanezen, een vrouw uit Duinkerke en een vrouw uit Calais.

De twee vrouwen, die bij de Albanezen in huis woonden, zouden het brein zijn geweest achter de smokkelbende die door Franse undercover-agenten de afgelopen vijf maanden werd gevolgd.

Chauffeurs in het complot

Uit het onderzoek blijkt dat de smokkelaars ‘tickets’ naar Groot-Brittannië aanboden voor 7.000 euro. De migranten, hoofdzakelijk Albanezen, werden verstopt in vrachtwagens die met de ferrie vanaf Calais of Duinkerke naar Groot-Brittannië gingen.

De kans op succes was aanzienlijk, omdat de vrachtwagenchauffeurs in het complot zaten. Zij werden betaald om te zwijgen en mee te werken aan de smokkel. Eenmaal aan de overkant werden de migranten uit de vrachtwagens gehaald en verder geholpen door handlangers.

Meer bendes

Dat er smokkelbendes actief zijn rond Calais is al langer geen geheim meer. Veel migranten spreken er in interviews met journalisten openlijk over.

Naast deze Frans-Albanese bende zou er ook een Britse criminele gang actief zijn die kleinere auto’s met Britse kentekenplaten zou gebruiken. Deze auto’s worden minder vaak aan routine-controles onderworpen dan bijvoorbeeld voertuigen met Oost-Europese kentekens.

Vermoedelijk zijn de smokkelbendes niet alleen actief in Calais en Duinkerke. Ook bij ferries in Hoek van Holland werden de afgelopen maanden geregeld verstekelingen aan boord van vrachtwagens aangetroffen. Ook hier gaat het in veel gevallen om Albanezen die na een tijdelijke legale status in de illegaliteit verdwijnen en naar Groot-Brittannië hopen te reizen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.