Eerste Syriërs aan boord van opvangboot Kos

16 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Honderden Syrische bootmigranten zijn aan boord gegaan van het opvangschip dat de Griekse regering naar Kos heeft gestuurd. Het schip lag er al eerder in de haven maar Griekse autoriteiten wilden chaos vermijden.

De Syriërs worden tijdelijk opgevangen op de Eleftherios Venizelos en worden daar geregistreerd. Het toelaten van de eerste passagiers gebeurde in de koele nachtelijke uren en is rustig verlopen.

Hotels

Het schip dat door de Griekse regering naar Kos is gestuurd, moet ongeveer 2.500 Syriërs opvangen en beschikt over een registratieruimte. Syriërs die het kunnen betalen, verblijven in hotels op Kos maar de meeste vluchtelingen slapen in tentjes.

Vanwege de oorlog in Syrië worden de Syriërs geregistreerd als vluchteling. Dat geeft ze meer rechten dan bijvoorbeeld Eritreeërs die veelal worden geregistreerd als economische vluchteling. Zodra de Syriërs hun documenten hebben, kunnen zij doorreizen naar Athene. En van daaruit gaan zij verder Europa in.

Zaterdag ontstond er onrust tussen een groep Afghanen, Pakistanen en Iraniërs. Zij worden niet toegelaten op het schip, omdat dat alleen is bedoeld voor de Syriërs.

Spanningen

Dit jaar zijn ongeveer een kwart miljoen bootmigranten naar Europa gekomen. Ongeveer de helft daarvan is aangekomen op de Griekse eilanden, meldde de Internationale Organisatie voor Migratie vrijdag. Op Kos komen dagelijks honderden bootmigranten aan, waardoor er de afgelopen weken spanningen ontstonden.

De Griekse autoriteiten sloten een groep bootmigranten tijdelijk op in het stadion en de burgemeester van het eiland deed diverse noodkreten omdat de orde niet meer te herstellen was. Volgens de burgemeester werd het eiland aan zijn lot overgelaten.

Reden voor de Griekse regering om het opvangschip naar het populaire vakantie-eiland te sturen. Ook werden er extra eenheden van de oproerpolitie ingezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.