Duizenden migranten doorbreken de grens van Macedonië

22 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Duizenden migranten hebben zich zaterdagmiddag langs de politie in het grensgebied tussen Griekenland en Macedonië weten te manoeuvreren. Eerder werden de migranten tegengehouden en werden barricades aangebracht.

Dit keer lukte het een groot aantal wel om door de barricades bij de grens heen te breken, meldt persbureau AP op Twitter. De politie probeert de migranten opnieuw terug te drijven en zou daarbij flitsgranaten gebruiken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Noodweer

De migranten in het grensgebied werden in de nacht van vrijdag op zaterdag geteisterd door noodweer. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat er ongeveer 3000 mensen vastzaten in het gebied en dat de aantallen toenemen. De organisatie roept de Macedonische regering op de vluchtelingen door te laten.

Vrijdagmiddag wist de politie in Macedonië de duizenden migranten bij de grens terug te drijven. De agenten zetten hiervoor traangas in.

Veel migranten zien Macedonië als tussenstation om vervolgens door te reizen naar Servië. Vanuit Servië proberen de migranten vervolgens hun reis te vervolgen naar Hongarije.

Prikkeldraad

De Macedonische politie bracht eerder prikkeldraad aan bij de grenswegen om de migranten op afstand te houden. Omdat ze toch probeerden de grens over te steken, ging de politie over op het afvuren van traangasgranaten. Er ontstond een hectische situatie waarbij zeker tien mensen gewond raakten.

Macedonië is al langer een geliefde bestemming voor migranten die een doorreis willen maken. Vooral in de grensgebieden in het noorden en zuiden is het erg druk. In de afgelopen zouden bijna 44.000 migranten de reis door Macedonië hebben gemaakt.

De regio’s kunnen de grote hoeveelheden niet meer aan. Daarom riep de regering van Macedonië donderdag een noodtoestand uit: niemand mag het Balkanland meer in. Om de toestroom van migranten enigszins in bedwang te houden, zijn er militairen naar de grensgebieden gestuurd om de grensbewakers te assisteren.

Griekse ondernemers maken gretig gebruik van de situatie: zo worden zaterdag broodjes en drank verkocht aan migranten die het kunnen betalen. Een man heeft zelfs een generator laten aanrukken, zodat hij tegen betaling mobiele telefoons van asielzoekers kan opladen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.