buitenland

Duitsland laakt EU-aanpak migrantencrisis: ‘Het moet sneller’

21 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vindt dat de Europese Unie tekortschiet bij de aanpak van de migrantencrisis. Het vrije verkeer van personen komt volgens hem daardoor in gevaar.

‘Het is onacceptabel dat de Europese instanties op zo’n laag niveau blijven werken,’ vindt De Maizière tegen de Duitse nieuwszender N24. Hij bekritiseert het tempo van de Europese instanties: de crisis moet volgens hem veel sneller worden aangepakt. Hij zegt dit na een ontmoeting met zijn Franse ambtsgenoot Bernard Cazeneuve, die schijnbaar ook achter deze uitspraken staat.

Wachtzones

De Maizière wil onder meer dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat migranten ongecontroleerd en zonder paspoort of andere identificatie door Europa kunnen reizen.

Hij vindt dat er voor het einde van dit jaar ‘wachtzones’ voor vluchtelingen moeten komen in Griekenland en Italië. Daar worden asielzoekers dan geregistreerd en vervolgens gedistribueerd of, als ze niet in aanmerking komen voor asiel in de EU, teruggestuurd.

Daarnaast vindt de minister dat de Europese landen een eenduidige definitie van asiel moeten gebruiken. Tot slot moeten landen die bereid zijn hun asielzoekers terug te nemen, worden beloond met steun van de EU, bijvoorbeeld in de vorm van ontwikkelingshulp. ‘Wel alleen bij terugname,’ benadrukt hij.

Duitsland wordt hard getroffen door de migrantencrisis. Deze week werd bekend dat het land dit jaar alleen al op zo’n 750.000 asielzoekers kan rekenen. Volgens Duitse berekeningen zal de opvang van asielzoekers het land dit jaar 8 miljard euro gaan kosten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande zouden maandag bij elkaar komen om een verbeterde aanpak van de migrantencrisis te bespreken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.